دکتر بهاره اربابی » بارداری و زایمان » چگونه می توان دیابت در بارداری را کنترل کرد؟
۱۰ دقیقه
حاملگی در بارداری

چگونه می توان دیابت در بارداری را کنترل کرد؟

آنچه می خوانید...

بارداری یکی از همان اتفاقات خاصی در زندگی هر زنی است که همراه با مشقت های فراوان و هم چنین توام با حس ناب و دلپذیری فرزند آوری و آغوش فرزند است. پس در این دوران حساس در سلامت مادر و جنین بیش از پیش باید اهمیت داد. به همین ترتیب یکی از شایع ترین عارضه های که بنا به دلایل مختلفی برای بسیاری از مادران بادار اتفاق می افتد، افزایش میزان قند خون مادر در دوران حاملگی است که از آن تحت عنوان دیابت در بارداری نیز یاد می کنند.

 

دیابت در بارداری چیست؟

دیابت بارداری به دیابتی گفته می شود که در دوران بارداری تشخیص داده می شود. دیابت بارداری در حدود 7 درصد از کل بارداری ها، معمولاً در نیمه دوم بارداری رخ می دهد. تقریباً به محض تولد کودک شما همیشه از بین می رود. با این حال، اگر دیابت بارداری در دوران حاملگی شما درمان نشود، ممکن است برخی از عوارض را تجربه کنید.

علائم بالا بودن قند خون بارداری کدام اند؟

آیا ممکن است دیابت بارداری داشته باشید و آن را نشناسید؟ تقریباً 10٪ از زنان باردار متوجه می شوند که در اواسط بارداری خود به دیابت بارداری مبتلا هستند. اکثر آن ها از این خبر متعجب شده اند زیرا آن ها احساسی را دارند که همیشه احساس کرده اند: سالم و طبیعی.

بهتر است بدانید دیابت بارداری نوعی دیابت است که فقط زنان باردار را درگیر می کند. در زنانی که قبلاً هرگز به دیابت مبتلا نشده اند، نشان داده می شود. و برای بسیاری از زنان (اما نه همه) این زنان پس از تولد نوزادان خود به خود از بین می رود.

ممکن است هرگز علائمی از دیابت بارداری نداشته باشید. اکثر زنان باردار این کار را نمی کنند. به همین دلیل است که پزشک شما مجبور است شما را برای این امر معاینه کند، معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری این آزمایش سطح گلوکز (قند خون) خون شما را پس از بار گلوکز بررسی می کند.

برخی از زنان باردار علائم ظریف دیابت بارداری را مشاهده می کنند. علائم مشابه سایر اشکال دیابت است. اما این علائم در همه خانم های باردار نیز شایع است بنابراین به راحتی می توان آن ها را به عنوان علامت اشتباه از دست داد.

نشانه های بروز آن عبارت اند از:

  • احساس تشنگی ممکن است بخواهید خیلی بیشتر از حد معمول بنوشید. احساس تشنگی خواهید کرد حتی اگر چیزی نمک نخورده باشید، در یک روز گرم بدوید و یا کار دیگری انجام ندهید که یک لیوان آب اضافی بخواهد.
  • خسته بودن اگر حتی در اوایل روز احساس خستگی می کنید، ممکن است بیش از فشار بارداری باشد که باعث خستگی شما می شود. اگر می توانید در معرض خطر دیابت بارداری باشید از پزشک خود بپرسید.
  • خشکی دهان. خشکی دهان ممکن است با افزایش تشنگی شما دست به دست شود. ممکن است بخواهید آب بیشتری بنوشید تا احساس خشک شده را از بین ببرید. هر دو می توانند نشانه دیابت بارداری باشند.

چه موقع به دکتر مراجعه کنیم؟

تمام خانم های باردار از نظر دیابت حاملگی مورد غربالگری قرار می گیرند، چه علائمی داشته باشید و چه نشان ندهید. اما در صورت مشاهده علائم باید با پزشک خود صحبت کنید.

اگر متوجه شوید که به دیابت بارداری مبتلا هستید ممکن است پزشک شما را مجبور کند که برای بقیه دوران بارداری خود بیشتر به مطب وی مراجعه کنید تا بتواند سلامتی شما را نزدیکتر کند. همچنین ممکن است لازم باشد شما یک رژیم غذایی دقیق و برنامه ورزشی را دنبال کنید، همچنین سطح قند خون خود را کنترل کنید یا برای کنترل دیابت بارداری دارو بخورید.

علل بروز چنین عارضه ای چیست؟

هورمون های بارداری باعث می شوند بدن در برابر عملکرد انسولین، هورمونی که توسط لوزالمعده ساخته می شود و بدن شما را در استفاده از سوخت های تأمین شده از طریق غذا، کمک می کند مقاومت کند.

کربوهیدرات هایی که می خورید سوختی به نام گلوکز، قند موجود در خون که مغز، قلب، بافت ها و عضلات شما را تغذیه می کند ، در اختیار بدن شما قرار می دهد. گلوکز هم چنین سوخت مهمی برای کودک در حال رشد شماست. در دیابت بارداری، انسولین قادر به انتقال موثر گلوکز به سلول های مورد نیاز آن نیست. در نتیجه، گلوکز در خون جمع می شود و باعث افزایش سطح قند خون می شود.

عواملی که موجب افزایش دیابت در دوران بارداری می شوند، عبارت اند از:

  • اضافه وزن داشتن
  • تولد نوزادی با اضافه وزن
  • داشتن پدر و مادر یا خواهر و برادر مبتلا به دیابت
  • در گذشته به دیابت بارداری مبتلا شده اید
  • داشتن گلوکز در ادرار
  • علاوه بر این، دیابت بارداری بیشتر در آفریقایی آمریکایی ها، بومیان آمریکا، لاتین ها و زنانی رخ می دهد که سابقه خانوادگی دیابت دارند.

دیابت بارداری می تواند از چند طریق بر روی نوزاد در حال رشد تأثیر بگذارد:

وزن زیاد هنگام تولد قرار گرفتن در معرض سطح قند بالاتر از جریان خون مادر می تواند باعث یک نوزاد بزرگ تر و وزن بالا هنگام تولد شود. لوزالمعده کودک در پاسخ به گلوکز بالاتر انسولین اضافی تولید می کند که منجر به ذخیره چربی اضافی و بزرگتر شدن کودک می شود. یک کودک بزرگ تر می تواند زایمان را برای مادر و کودک پیچیده تر کند.

قند خون پایین اگر قند خون شما در دوران بارداری بالا رفته باشد، کمی پس از تولد کودک شما ممکن است قند خون پایین به نام هیپوگلیسمی داشته باشد. انسولین اضافی که کودک شما هنگام بالا رفتن قند خون تولید می کند، برای مدت کوتاهی پس از تولد باعث کاهش قند خون کودک می شود. بدون تأمین مداوم قند از خون مادر، ممکن است سطح قند خون کودک شما خیلی پایین بیاید.

اگرچه این موقتی است و پرستاران و پزشكانی كه از نوزاد شما مراقبت می كنند، كودك را با دقت تحت نظر می گیرند و هر قسمت از قند خون پایین را كه رخ می دهد معالجه می كنند.

چگونه می توان از عوارض قند خون بالا در بارداری اجتناب کرد؟

با کنترل قند خون در دوران بارداری می توان از عوارض دیابت بارداری پیشگیری کرد. هدف از درمان این است که قند خون شما در حد طبیعی باشد. بیشتر زنانی که قند خون آن ها به خوبی کنترل شده است، نوزادان سالم را بدون هیچ گونه عارضه ای تحویل می دهند.

چگونگی تشخیص بالا بودن قند خون در دوران بارداری

دیابت بارداری با آزمایش خون تشخیص داده می شود. سطح گلوکز خون شما بعد از نوشیدن یک نوشیدنی شیرین اندازه گیری می شود. اگر قند خون بیش از حد بالا باشد ، به دیابت بارداری مبتلا هستید. گاهی اوقات یک آزمایش تمام آن چیزی است که برای تشخیص قطعی لازم است. بیشتر اوقات، یک آزمایش غربالگری اولیه انجام می شود و به دنبال آن یک ارزیابی طولانی تر انجام می شود.

دیابت بارداری معمولاً تا اواخر بارداری اتفاق نمی افتد، زمانی که جفت در حال تولید هورمون های بیشتری است که با انسولین مادر تداخل می کنند. غربالگری دیابت بارداری معمولاً بین هفته های 24 تا 28 انجام می شود، اما زنان در معرض خطر بالا احتمالاً در سه ماهه اول غربالگری می شوند.

درمان دیابت در بارداری

رژیم غذایی

اولین قدم در درمان دیابت بارداری اصلاح رژیم غذایی برای کمک به حفظ سطح قند خون در حد طبیعی است. بهتر است برای تهیه یک برنامه غذایی سفارشی برای کمک به شما در مدیریت قند خون، با یک متخصص تغذیه ثبت شده ملاقات کنید. هم چنین می توانید در مورد توصیه های رژیم غذایی برای دیابت بارداری مطالعه کنید.

از غذاهای پر قند پرهیز کنید. برای باقی مانده بارداری خود از دسر، شیرینی، آب نبات، کلوچه، نوشابه و آب میوه خودداری کنید. شما باید میوه بخورید، اما از آنجا که میوه سرشار از قند طبیعی است، هر بار آن را به یک وعده کوچک محدود کنید.

بخش های مناسبی از غذاهای پر کربوهیدرات بخورید. کربوهیدرات ها در نان، غلات، برنج، ماکارونی، سیب زمینی، لوبیا، میوه ها، شیر، ماست و برخی از سبزیجات یافت می شوند. غذاهای کربوهیدرات در هنگام هضم به گلوکز تجزیه می شوند. از آن جا که حاوی مواد مغذی لازم برای شما و کودک در حال رشد هستند، از اهمیت برخوردار هستند. خوردن غذاهای کربوهیدرات دار در هر وعده غذایی بسیار مهم است، اما در خوردن غذا زیاد پرخوری نکنید.

وعده های غذایی کم حجم و مکرر بخورید. غذاهای حاوی کربوهیدرات را که در طول روز مصرف می کنید جدا کنید. کاهش اندازه بخشی از غذاهای کربوهیدرات خورده شده در یک جلسه به این معنی است که برای تأمین نیاز به مواد مغذی بارداری باید بیشتر اوقات بخورید. خوردن سه وعده غذایی کم حجم و سه یا چهار میان وعده بین وعده های غذایی می تواند به شما در رسیدن به اهداف رژیم بارداری بدون افزایش قند خون کمک کند.

کنترل بر قند خون

تنها راه برای دانستن اینکه دیابت بارداری به درستی کنترل می شود ، بررسی مکرر قند خون است. در مورد استفاده از دستگاه اندازه گیری قند خون خانگی به شما آموزش داده می شود. شما باید حداقل چهار بار در روز قند خون خود را بررسی کنید ، یا طبق دستور پزشک انجام دهید. قند خون ناشتای خود را اول صبح و قبل از خوردن و خوردن و نوشیدن بررسی کنید. همچنین یک ساعت پس از شروع خوردن سه وعده اصلی غذایی: صبحانه ، ناهار و شام ، قند خون خود را بررسی کنید. از نظر سطح قند خون مورد نظر با پزشک خود مشورت کنید.

سایر روش درمان ها

اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری به راحتی و با اصلاح رژیم غذایی قادر به کنترل قند خون خود هستند. شما باید تا زمان تولد کودک خود از دستورالعمل های رژیم استفاده کنید. پس از زایمان ، بیشتر خانم ها قادرند عادات غذایی خود را از سر بگیرند. دیابت بارداری در توانایی شما در شیردهی کودک تداخل ندارد.

برای حدود 30 درصد از زنانی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند، رعایت رژیم غذایی برای کنترل قند خون کافی نیست و آنها باید انسولین مصرف کنند. انسولین در دوران بارداری بی خطر است. اگر انسولین مصرف می کنید، همچنان باید رژیم غذایی تجویز شده را کنترل کرده و سطح قند خون خود را کنترل کنید.

پس از زایمان

پس از تولد کودک، قند خون شما بررسی می شود تا از طبیعی بودن آن اطمینان حاصل شود. خوشبختانه، دیابت بارداری تقریباً همیشه پس از تولد کودک شما از بین می رود. اگر قند خون شما به حالت طبیعی برنگردد، ممکن است به این معنی باشد که شما قبل از بارداری دیابت داشته اید.

مهم ترین نکته ای که باید بخاطر بسپارید این است که قبل از باردار شدن مجدد قند خون خود را بررسی کنید. زنانی که دیابت بارداری داشته اند بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. زنانی که قبل از بارداری دیابت داشتند بیشتر در معرض خطر عوارض بارداری هستند. افزایش قند خون مادران در طی 12 هفته اول بارداری، هنگامی که سیستم های اصلی ارگان در حال رشد هستند، خطرات جنین را افزایش می دهد. زنان دیابتی با عادی سازی قند خون قبل از بارداری می توانند به بهبود شانس داشتن یک کودک سالم کمک کنند.

خلاصه مطلب

ما شما را تشویق می کنیم که هرگونه سوال یا نگرانی را از طریق پرسش و پاسخ انتهای همین مقاله که با عنوان “دیدگاه” وب سایت ارائه شده است با دکتر بهاره اربابی متخصص زنان و زایمان در اصفهان در میان بگذارید.

منبع:

https://www.ucsfhealth.org/education/diabetes-in-pregnancy

 

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *