فیبروم رحم یک یا چند غده غیر سرطانی است که با روش های گوناگون جراحی و مصرف دارو قابل درمان است؛ اگر فیبروم رحمی بیش از حد بزرگ نباشد با دارو نیز درمان خواهد شد، اما رد صورتی که مدت زیادی از تشکیل آن گذشته باشد و بزرگ شده باشد به تشخیص دکتر ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد؛ اگر با این مشکل مواجه شدیده اید و در اصفهان سکونت دارید، بهترین دکتر برای مراجعه و درمان این مشکل، دکتر بهاره اربابی می باشد.
فیبروم رحم چیست؟
فیبروئیدهای رحمی یک تومور غیر سرطانی است که در داخل و اطراف رحم رشد می کند، در واقع فیبروم ها از بافت عضلانی رحم تشکیل می شود و محل قرارگیری ان نیز می تواند در رحم یا نزدیکی آن و حتی در لوله های فالوپ و دهانه رحم باشد. تقریباً 40 تا 80 درصد زنان فیبروئید دارند. با این حال، بسیاری از زنان هیچ علائمی از طریق فیبروم خود تجربه نمی کنند، بنابراین متوجه نمی شوند که فیبروم دارند، این ممکن است هنگامی اتفاق بیفتد که فیبروم کوچک داشته باشید.
بیشتر بدانید: چسبندگی رحم چیست؟
چه کسانی در معرض ابتلا به فیبروم رحم است؟
چندین عامل خطر وجود دارد که می تواند در احتمال ابتلا به فیبروم نقش داشته باشد، این می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افرادی که وزن بالا دارند
- افرادی که در خانواده خود سابقه فیبروم رحمی داشته اند.
- بافرادی که با وجود تلاش بسیار حامله نمی شوند.
- افرادی که در سنین بسیار کم و در نوجوانی پریود می شوند
- افرادی که در دوران یائسگی قرار دارند.
علائم فیبروم رحم کدام اند؟
اکثر فیبروم ها هیچ علامتی ندارند و به غیر از مشاهده منظم توسط متخصص زنان و زایمان به درمان دیگری احتیاج ندارند، این ها به طور معمول فیبروم های کوچک هستند. وقتی علائمی را تجربه نمی کنید، به آن فیبروئید بدون علامت می گویند. فیبروم های بزرگتر می توانند علائم مختلفی را از خود نشان دهند که در زیر آنها را برای شما بیان می کنیم:
- خونریزی بیش از حد یا دردناک در دوران قاعدگی.
- بین دو دوره پریودی خونریزی داشته باشید.
- احساس سیری و نفخ در شکم به صورت مداوم.
- تکرر ادرار که نشانه فشار آوردن فیبروم به مثانه است.
- درد در هنگام رابطه جنسی.
- درد کمر.
- یبوست.
- ترشحات واژن
- عدم امکان دفع ادرار یا تخلیه کامل مثانه.
- بزرگ شدن شکم به صورتی که مانند افراد حامله به نظر برسید.
فیبروم رحم چگونه تشخیص داده می شود؟
در بسیاری از موارد اولین بار فیبروم در طی یک معاینه منظم با متخصص زنان قابل تشخیص است، فیبروم ها را می توان در طی معاینه لگن و یا در حین مراقبت های دوران بارداری مشاهده کرد، همچنین توضیحات شما در مورد خونریزی شدید و سایر علائم مرتبط ممکن است به پزشک هشدار دهد که فیبروم را به عنوان بخشی از تشخیص در نظر بگیرد، آزمایش هایی وجود دارد که می تواند برای تأیید فیبروم و تعیین اندازه و محل آن ها انجام شود؛ اصلی ترین آزمایشات را در زیر برای شما معرفی خواهیم کرد:
1. سونوگرافی
این آزمایش تصویربرداری غیرتهاجمی، تصویری از اندام های داخلی شما با امواج صوتی ایجاد می کند. بسته به اندازه رحم، سونوگرافی ممکن است از طریق راه واژینال یا از بین شکمی انجام شود.
2. تصویربرداری مغناطیسی MRI
این آزمایش با استفاده امواج رادیویی تصاویر دقیقی از اندام های داخلی شما ایجاد می کند.
3. سی تی اسکن
با استفاده از تصاویر اشعه ایکس از چند زاویه تصویری دقیق از اندام های داخلی شما ایجاد می شود و اگر فیبروم در رحم شما وجود داشته باشد علامت زده می شود.
4. هیستروسکوپی
در حین هیستروسکوپی پزشک از دستگاهی به نام اسکوپس (یک لوله نازک و انعطاف پذیر که در انتهای آن دوربین دارد) برای بررسی فیبروم های داخل رحم شما استفاده خواهد کرد، محدوده از واژن و دهانه رحم عبور داده می شود و سپس به رحم شما منتقل می شود.
5. لاپاراسکوپی
در آزمایش لاپراسکوپی پزشک یک برش کوچک در شکم شما ایجاد می کند. یک لوله نازک و انعطاف پذیر که در انتهای آن دوربین قرار دارد قرار داده می شود تا اعضای داخلی شما را از نزدیک ببیند.
فیبروم رحم چگونه درمان می شود؟
درمان فیبروم رحم بسته به اندازه، تعداد و محل فیبروم و همچنین علائمی که ایجاد می کنند، می تواند متفاوت باشد. اگر هیچ علائمی از طریق فیبروم خود احساس نمی کنید ، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. بعضی از خانم ها هرگز علائمی را تجربه نمی کنند یا مشکلی در ارتباط با فیبروم دارند، فیبروئیدهای شما به مرور کنترل می شود، اما نیازی به اقدام فوری نیست. معاینات دوره ای لگن و سونوگرافی بسته به اندازه یا علائم فیبروم ممکن است توسط متخصصین این حوزه درمانی توصیه شود. اگر علائمی از فیبروم دارید از جمله کم خونی ناشی از خونریزی بیش از حد، درد متوسط تا شدید، مشکلات ناباروری یا مجاری ادراری و روده مشکلات معمولاً برای کمک به درمان نیاز است.
برنامه درمانی شما به عوامل مختلفی از جمله:
- تعداد فیبروم ها
- اندازه فیبروم ها.
- جایی که فیبروم های شما در آن قرار دارند.
- چه علائمی در رابطه با فیبروم دارید تجربه می کنید.
گزینه های درمانی برای فیبروم رحم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دارو درمانی
داروهای مسکن بدون نسخه:
این داروها می توان برای کنترل ناراحتی و درد ناشی از فیبروم استفاده کرد. داروهای OTC شامل استامینوفن و ایبوپروفن هستند.
مکمل های آهن:
اگر کم خونی ناشی از خونریزی بیش از حد دارید، ممکن است ارائه دهنده مکمل به شما پیشنهاد کند که از مکمل آهن نیز استفاده کنید.
2. کنترل بارداری:
از کنترل بارداری همچنین می تواند برای کمک به علائم فیبروم استفاده شود به خصوص خونریزی شدید در طی دوره های قاعدگی و گرفتگی های قاعدگی از کنترل بارداری می تواند برای کنترل خونریزی شدید قاعدگی استفاده شود. گزینه های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که می توانید از جمله قرص های ضد بارداری خوراکی، جلوگیری از بارداری داخل رحمی، تزریقات و دستگاه های داخل رحمی از دستگاه آی یو دی استفاده کنید.
*مهم است که در مورد هر دارویی که مصرف می کنید با پزشک معالج خود صحبت کنید. همیشه قبل از شروع یک داروی جدید با ارائه دهنده خود مشورت کنید تا در مورد هر گونه عارضه احتمالی بحث کنید.
3. عمل جراحی
هنگام صحبت در مورد انواع مختلف جراحی برای برداشتن فیبروم، فاکتورهای مختلفی باید در نظر گرفته شود. اندازه، محل و تعداد فیبروم ها نه تنها می توانند بر نوع جراحی تأثیر بگذارند، بلکه خواسته های شما برای بارداری های آینده نیز می تواند عامل مهمی در تهیه یک برنامه درمانی باشد. برخی از گزینه های جراحی رحم را حفظ می کنند و به شما امکان می دهند در آینده باردار شوید، در حالی که گزینه های دیگر می توانند رحم را خراب یا از بین ببرند.
4. میومکتومی
روشی است که به پزشک شما اجازه می دهد فیبروم ها را بدون آسیب رساندن به رحم از بین ببرد، میومکتومی انواع مختلفی دارد نوع روشی که ممکن است برای شما بهتر باشد به محل قرارگیری فیبروم ها، اندازه آن ها و تعداد فیبروم ها بستگی دارد.
5. هیستروسکوپی
در روش هیستروسکوپی با قرار دادن یک اسکوپ که ابزار مخصوص پزشکی است، از طریق واژن و دهانه رحم و داخل رحم انجام می شود. در طی این روش هیچ برشی ایجاد نمی شود.
نتیجه گیری
فیبروم رحم یک بیماری شایع است که بسیاری از زنان در طول زندگی خود تجربه می کنند. در بعضی موارد، فیبروم کوچک است و به هیچ وجه علائمی ایجاد نمی کند. در مواقع دیگر، فیبروم می تواند علائم چالش برانگیزی ایجاد کند. در صورت بروز هر نوع ناراحتی یا درد با متخصص درمانی مربوطه صحبت کنید. فیبروم ها قابل درمان هستند و با رعایت برخی نکات این علائم بهبود پیدا می کنند.
سوالات متداول
به طور کلی، شما نمی توانید از فیبروم جلوگیری کنید، امابا حفظ وزن مناسب بدن و انجام معاینات منظم لگن می توانید خطر خود را کاهش دهید. اگر فیبروم کوچک دارید، با کمک متخصص زنان و زایمان خود برنامه ای برای نظارت بر آن ها تهیه کنید.
فیبروم ها در برخی از زنان پس از یائسگی می توانند کوچک شوند. این اتفاق می افتد به دلیل کاهش هورمون ها. هنگامی که فیبروم کوچک می شود، علائم شما از بین می رود. فیبروم های کوچک اگر علائمی ایجاد نکنند ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند.
8 پاسخ
با درود فراوان
با توجه به ترشحات واژینالی و مصرف آنتی بیوتیکهای مختلف خوراکی و واژینالی،
طبق سونوگرافی واژینالی دوعدد فیبروم بزرگ خارج رحمی دارم که دکتر نظر به عمل داده؟!!! خواستم بدونم آیا ضروریه؟ من یایسه هستم(۶۱سال)زایمان هم نداشتم ،دکتر گفتند که رحمم بزرگه!لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام سایز میومها و علایم شما مهمه
درود برشما
خانم دکتر من چندتا میوم داخل رحم دارم باسایز 1 ،2 و 3 اما یکی خارج از رحم و سایز 8/4 در 8/5 هستش که طی سه سال به این اندازه رسیده و دو برابر شده و گفتن باید جراحی بشه،من ازدواج نکردم قصد بارداری هم فعلا ندارم ایا امکان درمان با دارو هست، و اگه نیست چه روش جراحی رو پیشنهاد میکنید
سلام عزیزم جراحی خط آخر هست
سلام من دوتا فیبروم دارم یکی ۳۰میلی ویکی کوچکتر که خونریزی شدیدپریودی دارم که اونی که ۳۰میلیمترهستش فشار برروی خط اندومتر داره ایا میشه با جراحی فیبروم رو فقط برداشت یا باید رحم خارج بشه
سلام هیستروسکوپی وخروج میوم
سلام من مجردم و دوفیبروم ۵ و ۷ سانت دارم غیر از سفت شدن شکمم و ودرد کمی در لگن علامت دیگه ای ندارم ایا نیاز به جراحی دارم باتوجه به اینکه سنم هم ۳۹ ساله
سلام حتما MRI انجام بشه