روش های جلوگیری از بارداری روش هایی هستند که در آنها به کمک یک سری ابزار، دارو، عمل جراحی و … از لقاح تخمک و اسپرم در زمان های رابطه جنسی و دخول جلوگیری می شود. در واقع استفاده از این روش ها سبب می شود تا بتوانید زمان بچه دار شدن را خودتان انتخاب کنید.
روش های گوناگونی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. اما در میان این روش ها، برخی از روش ها نسبت به سایرین مطمئن تر می باشند. اما این موضوع در انتخاب بهترین روش پیشگیری از بارداری وجود دارد که ابزار و یا روشی را انتخاب کنید که در آن کیفیت رابطه و سلامت شما حفظ شود.
بهتر است برای انتخاب مناسب ترین روش پیشگیری، دقت کافی را داشته باشید؛ تا پس از رابطه جنسی لقاح ناخواسته صورت نگیرد که در پایان مجبور به انجام عمل سقط شوید. یکی از روش های پیشگیری عدم انجام رابطه جنسی و دخول برای زنان و مردان می باشد؛ که این موضع تقریبا غیر ممکن است. اما سایر روش های دیگر وجود دارند که در هنگام رابطه جنسی، می توانید از آن ها برای جلوگیری بارداری استفاده کنید.
نکاتی درباره روش های جلوگیری از بارداری
- با بکارگیری انواع روش های پیشگیری، می توانید زمان بارداری را خودتان تعیین کنید.
- روش های جلوگیری از بارداری دارای تنوع بسیار زیادی مانند دارو، ابزار، طبیعی و …. می باشند.
- بدانید که اثرگذاری ابزار ها و روش ها برای جلوگیری، در افراد مختلف متفاوت است و به نوع روش و اجرای دقیق آن بستگی دارد.
- کاندوم ها، به خصوص کاندوم مردانه، محافظ های خوبی در برابر انواع بیماری های مقاربتی هستند.
روش های طبیعی جلوگیری از بارداری
- عدم رابطه جنسی: در این روش هیچ گونه دخولی صورت نمی گیرد.
- بیرون کشیدن پیش از انزال: در این روش دخول به طور کامل صورت می گیرد و برای جلوگیری از بارداری، مرد باید انزال خود را خارج از رحم انجام دهد. بیرون کشیدن روش قطعی برای جلوگیری نمی باشد و در 80 درصد مواقع موثر واقع میشود که این میزان به دقت مرد بستگی دارد.
روش های جلوگیری از بارداری با کمک ابزار مختلف
کاندوم مردانه
کاندوم های مردانه ابزاری از جنس لاتکس هستند که باید پیش از رابطه جنسی بر روی آلت مرد قرار بگیرند. کاندوم ها سبب می شوند؛ اسپرم ها به رحم وارد نشوند و لقاحی هم صورت نگیرد. کاندوم مردانه علاوه بر پیشگیری از بارداری در پیشگیری از انواع بیماری های مقاربتی و جنسی نقش دارد. میزان اثرگذاری کاندوم ها حدودا 82 درصد می باشد. ممکن است که به دلایل مختلفی و با وجود کاندوم، شریک جنسی حامله شود.
کاندوم زنانه
کاندوم های زنانه نیز درون واژن قرار می گیرند و با دو گیره ای که در دو طرف آن قرار دارد در جای خود ثابت می شوند. میزان اثرگذاری کاندوم های زنانه تقریبا 79 درصد می باشد.
اسفنج زنانه
اسفنج ها ابزاری هستند که درون واژن خانم ها قرار می گیرند و مانع از ورود اسپرم به واژن و انجام لقاح می شوند.
دیافراگم
دیافراگم ابزاری است لاستیکی و نیم دایره که، در قسمت بالای رحم قرار میگیرد. بهتر است این ابزار به همراه اسپرم کش استفاده شود تا میزان تاثیرگذاری آن به نزدیک 90 درصد برسد.
کلاهک دهانه رحم
این ابزار لاتکسی بر روی دهانه رحم قرار میگیرد و از ورود اسپرم ها به رحم جلوگیری میکند. نکته ای که برای این ابزار وجود دارد؛ آن است که باید قبل از قرار دادن این ابزار در رحم، درون آن را با ماده اسپرم کش، پر کنید. میزان اثرگذاری آن برای پیشگیری حدودا 88 درصد می باشد.
تزریق آمپول ضد بارداری
این آمپول ضد بارداری دارای پروژسترون می باشد که تاثیر طولانی مدت دارد. تاثیر این آمپول (دپوپروورا) حدودا 3 ماه باقی می ماند و میزان اثرگذاری آن تقریبا 95 درصد می باشد.
حلقه واژن
حلقه های ضد بارداری، ابزاری لاستیکی هستند که درون رحم زنان قرار می گیرند و با ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون مانع از تخمک گذاری و رسیدن اسپرم به رحم می شوند. بهتر است در هفته چهارم و شروع قاعدگی این حلقه ها از درون رحم برداشته شوند.
چسب های جلوگیری
این چسب با قرار گرفتن بر روی پوست شکم، هورمون پروژسترون و استروژن مصنوعی تولید می کنند و این کار باعث می شود تا اسپرم ها از بین بروند و به رحم نرسند. میزان اثرگذاری این چسب ها، تقریبا 92 درصد می باشد.
ایمپلنت ضد بارداری
ایمپلنت ها ابزاری میله ای هستند که؛ با قرار گرفتن در زیر بازوی خانم ها، سبب آزادسازی هورمون پروژستین می شوند. این هورمون ها سبب نازک شدن دیواره رحم و مانع از رسیدن اسپرم ها به رحم و تخمک ها می شوند. میزان اثرگذاری برای این ابزار ها حدودا 99 درصد تخمین زده شده است. اما بدانید که این ابزار هیچ محافظتی در برابر بیماری ها ایجاد نمی کنند.
روش های جلوگیری از بارداری با کمک داروها
دارو ها مختلفی مانن قرص ها از دیگر روش های پیشگیری از بارداری می باشند. برای مصرف داروها باید حتما با پزشک زنان مشورت کنید و داروها تحت نظر آنها تجویز شوند.
- IUD: این ابزار T شکل توسط پزشک برای طولانی مدت درون رحم قرار میگیرد. آی یو دی مسی، با آزاد کردن مس، اسپرم ها را از بین می برد. مدت زمان ماندگاری و کاربرد این ابزار تا 10 سال می باشد. نوع دیگر آی یو دی، آی یو دی هورمونی است که دارای پروژسترون است و مخاط دهانه رحم را افزایش می دهد؛ که با افزایش مخاط دیواره رحم نازک می شود و در نتیجه اسپرم به رحم نمی رسد.
- قرص ها: قرص های ضد بارداری و قرص ها اورژانسی، از دیگر روش های جلوگیری از بارداری هستند. این قرص ها را میتوان قبل از هر رابطه جنسی و به صورت روزانه مصرف کرد. میزان اثرگذاری قرص های ضد بارداری حدودا 95 درصد می باشد.
روش های جلوگیری از بارداری به صورت دائمی
شما می توانید از روش های جلوگیری از بارداری به صورت دائم استفاده کنید. با این روش ها دیگر تحت هیچ شرایطی امکان بارداری وجود نخواهد داشت. از جمله روش های جلوگیری از بارداری دائمی در مردان؛ عقیم سازی و در زنان بستن لوله های رحم (فالوپ) می باشند.
نتیجه گیری
در روابط جنسی ممکن است که طرفین تمایل داشته باشند که؛ لقاحی صورت نگیرید و اسپرم ها به تخمک ها نرسند. در این صورت باید از روش های جلوگیری از بارداری زیر نظر یک متخصص زنان و زایمان که دارای انواع مختلفی مانند ابزار ها، داروها، روش های طبیعی جلوگیری، روش های دائمی و …. می باشند؛ استفاده کنند.
2 پاسخ
سلام من چهارده سال سن دارم بخاطر خونریزی شدید و دوره های نامنظم پریودم چند دوره قرصهای ضد بارداری مثل دوفاستون .سبیل .مارولین و…مصرف کردم الان پزشکم برام سه دوره قرص ال دی نوشته که مصرف کنم شنیدم مصرف این قرص ها باعث نازایی وسرطان میشن خیلی میترسم ونگرانم لطفا راهنمایی کنید ممنون
سلام مصرف کوتاه مدت عارضه ای مثل نازایی و سرطان نداره و اینکه حتما باید پریود شما منظم باشه چون پریود دیر به دیر میتونه نازایی و افزایش ضخامت رخم در آینده بدهد