دکتر بهاره اربابی » بیماری های زنان » از کجا بدانیم کیست تخمدان داریم؟
۷ دقیقه
جراحی-کیست-تخمدان-

از کجا بدانیم کیست تخمدان داریم؟

آنچه می خوانید...

کیست تخمدان کیسه های پر از مایع در تخمدان است. این کیست ها شایع هستند و معمولاً طی تخمک گذاری ایجاد می شوند. بسیاری از زنان در هر سنی در دوره ای از زندگی خود دچار کیست تخمدان می شوند. بیشتر کیست های تخمدان کوچک، بی ضرر و بدون درمان برطرف می شوند. فقط در برخی موارد، کیست علائم ایجاد می کند، به خصوص اگر پاره شود یا بزرگتر شود و نیاز به مداخله پزشکی، از جمله برداشتن کیست یا تخمدان دارد.

محل-تشکیل-کیست-تخمدان-

علائم و نشانه های کیست تخمدان

بیشتر کیست های تخمدان کوچک هستند و علائمی ایجاد نمی کنند. اگر علائمی دارید، ممکن است شامل فشار، نفخ، تورم، درد لگن یا درد در قسمت پایین شکم در کنار کیست باشد.

علائم کمتر شایع عبارتند از:

  • درد مبهم در ناحیه کمر و ران ها
  • مشکلات تخلیه مثانه یا روده به طور کامل
  • درد در هنگام رابطه جنسی
  • افزایش وزن بدون دلیل
  • درد در دوران قاعدگی
  • خونریزی غیرمعمول واژن
  • حساسیت به پستان
  • نیاز به دفع ادرار بیشتر از حد معمول

علل و عوامل خطر کیست تخمدان

خطر ابتلا به کیست تخمدان با موارد زیر افزایش می یابد:

  • داروهایی که تخمک گذاری را تحریک می کنند، از جمله داروی باروری کلومیفن (Clomid)
  • بارداری
  • آندومتریوز
  • عفونت شدید لگن
  • کیست تخمدان قبلی

انواع کیست تخمدان

بیشتر کیست های تخمدان در نتیجه چرخه قاعدگی ایجاد می شوند. در تخمدان ها به طور معمول هر ماه فولیکول (ساختارهایی کیست مانند) رشد می کند. فولیکول ها هورمون های استروژن و پروژسترون را تولید می کنند و هنگام تخمک گذاری تخمک آزاد می کنند. اگر یک فولیکول طبیعی ماهیانه مدام رشد کند، به عنوان کیست عملکردی شناخته می شود.

انواع کیست عملکردی

کیست فولیکولی

این کیست از زمانی شروع می شود که فولیکول پاره نشده یا تخمک خود را آزاد نمی کند اما به رشد خود ادامه می دهد.

کیست جسم زرد

هنگامی که یک فولیکول تخم خود را آزاد می کند و شروع به تولید استروژن و پروژسترون می کند، به آن جسم زرد می گویند. گاهی اوقات مایعات در داخل فولیکول جمع می شوند و باعث می شوند که جسم زرد به یک کیست تبدیل شود.

انواع دیگری از کیست ها وجود دارد که مربوط به عملکرد طبیعی چرخه قاعدگی نیست. اینها عبارتند از:

کیست های درموئید

به تراتوم نیز معروف هستند، حاوی بافت هستند مانند مو، پوست یا دندان ها زیرا از سلول های جنینی تشکیل می شوند.

سیستادنوماها

این کیست ها در سطح تخمدان ایجاد می شوند و ممکن است با یک ماده آبکی یا مخاطی پر شوند.

آندومتریوم

این کیست ها در نتیجه بیماری آندومتریوز ایجاد می شوند – بیماری که در آن سلول های رحم در خارج از رحم رشد می کنند.

کیست-تخمدان

کیست تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟

آزمایش

این کیست ها در معاینه لگن کیست روی تخمدان دیده می شود. بسته به اندازه کیست و پر از مایع، جامد یا مخلوط، پزشک ممکن است هر یک از آزمایشات زیر را برای تعیین نوع کیست توصیه کند. تست بارداری در صورت مثبت بودن، ممکن است نشان دهد که آیا فرد کیست جسم زرد دارد یا خیر.

سونوگرافی لگن

پزشک ممکن است از تصاویر سونوگرافی برای تأیید وجود کیست، کمک به تعیین محل آن و تشخیص جامد بودن، پر شدن با مایع یا مخلوط بودن استفاده کند.

لاپاراسکوپی

در روش جراحی لاپاراسکوپی جراح، با استفاده از لاپاراسکوپ (یک لوله باریک و بلند که یک دوربین با وضوح بالا به انتهای آن متصل است) که از طریق یک برش کوچک در شکم قرار داده می شود، پزشک می تواند تخمدان را ببیند و کیست تخمدان را خارج کند.

آزمایش خون CA 125

اگر کیست تا حدی جامد باشد و فرد در معرض خطر بالای سرطان تخمدان باشد، ممکن است پزشک این آزمایش را انجام دهد. سطح خون پروتئینی به نام آنتی ژن سرطان 125 (CA 125) اغلب در زنان مبتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد. شرایط غیرسرطانی مانند آندومتریوز، فیبروم رحم و بیماری التهابی لگن نیز می تواند باعث افزایش سطح CA 125 شود.

پیش آگهی کیست تخمدان

کیست ها در خانم هایی که هنوز پریود می شوند بیشتر از بین می روند و یک کیست تخمدان ساده (پر از مایع) به احتمال زیاد خوش خیم است. اما کیستی که بعد از یائسگی ایجاد می شود ممکن است سرطانی باشد.

گزینه های درمان و دارو برای کیست تخمدان

درمان بسته به سن، نوع و اندازه کیست و علائم متفاوت است.

ممکن است پزشک منتظر بماند و ببینید آیا کیست طی چند ماه از بین می رود یا خیر. این حالت معمولاً بهترین گزینه است در صورتی که علائمی نداشته باشید و کیست کوچک و پر از مایعات داشته باشید، صرف نظر از سن شما. پزشک همچنین ممکن است سونوگرافی لگن را در فواصل زمانی پیگیری توصیه کند تا ببینید آیا اندازه کیست تغییر می کند یا خیر.

گزینه های دیگر عبارتند از:

داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی مانند قرص های جلوگیری از بارداری می توانند کیست ها را عود نکنند. اما قرص های جلوگیری از بارداری کیست موجود را کوچک نمی کنند.

اگر کیست بزرگ است، به نظر نمی رسد کیست عملکردی باشد، این کیست در حال رشد است و طی دو یا سه دوره قاعدگی ادامه دارد یا باعث درد می شود. در این شرایط ممکن است متخصص زنان و زایمان پیشنهاد کند که آن را با جراحی بردارد. برخی کیست ها را می توان بدون برداشتن تخمدان (سیستکتومی تخمدان) از بین برد، اما در موارد دیگر، پزشک ممکن است به پیشنهاد کند تخمدان مبتلا را بردارید که به آن جراحی (اووفرکتومی) گفته می شود.

پیشگیری از کیست تخمدان

اگر در سن باروری و تخمک گذاری قرار دارید، نمی توانید از کیست های تخمدانی پیشگیری کنید. اما اگر به طور منظم دچار کیست شوید، ممکن است متخصص برای جلوگیری از تخمک گذاری، کنترل بارداری هورمونی را تجویز کند، که ممکن است احتمال ابتلا به کیست های جدید را کاهش دهد.

معاینات منظم لگنی می تواند به تشخیص تغییرات در تخمدان کمک می کند (اگرچه برای بسیاری از بیماران سونوگرافی برای شناسایی کیست ضروری است).

عوارض کیست تخمدان

عوارض کیست تخمدان اگرچه نادر است، اما برخی از عوارض مرتبط با کیست تخمدان عبارتند از:

پیچ خوردگی تخمدان پیچ خوردگی دردناک تخمدان

هنگامی که کیست های بزرگ باعث پیچ خوردن تخمدان در اطراف خود می شوند، می تواند پیچ ​​خوردگی تخمدان ایجاد کند. علائم می تواند شامل شروع ناگهانی درد شدید لگن، حالت تهوع و استفراغ باشد. پیچ خوردگی تخمدان یک فوریت پزشکی است که برای جابجایی یا برداشتن تخمدان به جراحی نیاز دارد.

پارگی هرچه کیست بزرگتر باشد، احتمال پارگی آن نیز بیشتر است

برخی از پارگی ها فقط علائم خفیفی ایجاد می کنند که با داروهای ضد درد قابل کنترل هستند، اما در موارد دیگر، پارگی کیست می تواند باعث درد شدید در شکم و خونریزی شود. این علائم نیاز به توجه فوری پزشکی دارد. فعالیت شدیدی که بر روی لگن تأثیر می گذارد مانند مقاربت واژن خطر پارگی را افزایش می دهد.

چه تعداد از زنان به کیست تخمدان مبتلا هستند؟

کیست تخمدان رایج است، اگرچه به دست آوردن ارقام دقیق دشوار است، تا حدی زیرا کیست ها اغلب به خودی خود برطرف می شوند. تخمین شیوع کیست تخمدان به طور گسترده ای متفاوت است و بیشتر مطالعات نشان می دهد که بین 8 و 18 درصد از زنان قبل از یائسگی و یا بعد از یائسگی کیست تخمدان دارند.

شرایط و علل مرتبط با کیست تخمدان

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نوعی اختلال است که می تواند توسط کیست های کوچک متعددی که در تخمدان تشکیل می شوند مشخص شود. اما برخی از زنان مبتلا به PCOS کیست ندارند. زنان مبتلا به PCOS هورمون های لازم برای تخمک گذاری را به اندازه کافی تولید نمی کنند. وقتی تخمک گذاری اتفاق نیفتد، تخمدان ها می توانند بسیاری از کیست های کوچک ایجاد کنند. این کیست ها باعث ایجاد هورمون هایی به نام آندروژن می شوند و مقادیر بالای آندروژن می تواند باعث مشکلاتی در چرخه قاعدگی زنان و همچنین ناباروری شود. کیست های عملکردی تخمدان با کیست های ناشی از شرایط مرتبط با هورمون مانند PCOS یکی نیستند.

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

8 پاسخ

  1. سلام
    در عمل برداشتن کیست تخمدان، به تخمدان هم آسیب میرسه؟ من به زودی عمل برداشتن کیست تخمدان دارم نگران این هستم که تخمدانم رو بردارم

  2. نداشتن رابطه جنسی در بوجود آمدن کیست رحم وتخمدان تٲثیرداره؟ بعد از بچه دارشدن دیگه رابطه جنسی نداشتم

  3. سلام وقت بخیر.دختری ۱۸ساله هستم ودرعقد بسر میبرم .دوسالی هست که از علائمی که داشتم(ریزش موپریودنامنظماکنه)وازطریق آزمایش وسونو متوجه شدم پلی کیستیک وpcoهستم وطی این مدت با دستور پزشک قرص ضد بارداری واسپیرنولاکتون مصرف کردم ولی خوب که نه بهترهم نشدم وعلایم بیماری بجز اکنه درمان نشدندوبدترهم شدندو این مسله بشدت تو روحیه من تاثیر گذاشتخ بود که هیچوقت خوب نمیشم و نمیتوانم درآینده باردار بشم بخاطرهمین مصرفشون راقطع کردم واز طریق مطالعه مقاله های پزشکی درمان گیاهی را درپیش گرفتم واز دمنوش پنج انگشت ونعناع ودارچین وگاهی شیرین بیان استفاده میکنم .آیا با مصرف این گیاه هاودمنوش میتوان بیماری راکنترل کرد و بار دارشد؟؟؟؟خواهش بگین pco ها هم میتوانند بچه دارشوند؟واینکه چه دارویی چه گیاهی وچه شیمیایی باعث تخمک گذاری میشه .من اصلا تخمک گذاری ندارم وپریود هام نامنظم هستش .

  4. سلام من 39ساله هستم دارای سه فرزندبه خاطر چسبندگی جفت وخونریزی شدید مجبوربه تخلیه رحم شدم ولی تخمدان های چپ وراست رادارم الان مدتی تقریبا چهار ماه یه کیست به ابعاد 150*66میلیمترمشاهده شده که بنا به تشخیص سنوگرافی از نوع هیدروسالپنکس میباشد لطفا راهنماییم کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *