دکتر بهاره اربابی » بارداری و زایمان » مراقبت های دوران بارداری
۱۰ دقیقه
نکات مراقبتی مهم قبل از بارداری

مراقبت های دوران بارداری

آنچه می خوانید...

همانطور که می دانید بارداری و زایمان یک اتفاق بسیار مهم در زندگی هر خانمی محسوب می شود که برای به سرانجام رساندن آن به بهترین نحو ممکن باید از متخصصین این حوزه درمانی کمک گرفت تا با راهکار های راهگشایشان بتوانید بارداری کم خطر و به تبع آن زایمانی راحتتری را تجربه کنید. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد مبحث بسیار مهم مراقبت های دوران بارداری برای خانم ها و آقایانی که قصد فرزند آوری را دارند اطلاعاتی جامع و در خور ارائه دهیم.

مراقبت های دوران بارداری چیست؟

به آن دسته از اقدامات و مراقبت های بهداشتی است که در دوران بارداری از آن استفاده می شود تا سلامتی مادر و فرزندش حفظ شود، گفته می شود.

این مراقبت ها تحت نظر بهترین متخصص زنان و زایمان در شهر محل سکونت تان با تعیین وقت قبلی از منشی پزشک صورت می گیرد.

لازم به ذکر است مراقبت های قبل از تولد جنین برای مادر بسیار حائز اهمیت و حیاتی است بدین ترتیب پزشک در طول بارداری به دفعات متعددی مادر را معاینه و تمامی جوانب را بررسی می کند. پس با توجه به اهمیت موضوع نباید هیچ یک از آن جلسات را از دست دهید. هم چنین به توصیه پزشک خود عمل کنید.

نکات طلایی مراقبت های دوران بارداری

  • مراقبت های دوران بارداری می تواند به سلامت شما و کودک کمک کند. نوزادان مادرانی که تحت مراقبت های دوران بارداری قرار نمی گیرند سه برابر بیشتر از مادرانی که مراقبت می کنند، وزن کم هنگام تولد و پنج برابر بیشتر در معرض مرگ هستند.
  • پزشکان با معاینه منظم وضعیت سلامتی مادر و جنین، می توانند مشکلات سلامتی را زود تشخیص دهند. به پزشکان اجازه را می دهد که آن ها را زود درمان کنند. درمان به موقع می تواند از پبشرفت عارضه جلوگیری کند. پزشکان همچنین می توانند با زنان باردار در مورد کارهایی که می توانند برای شروع صحیح زندگی نوزادان متولد نشده خود انجام دهند، صحبت کنند.
  • قبل از شروع اقدام به بارداری باید مراقبت از خود را شروع کنید. این بدان معناست که می دانید در صورت بارداری شرایط سلامتی و عوامل خطر چگونه می توانند بر شما یا نوزاد متولد شده شما تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، برخی از غذاها، عادات و داروها حتی قبل از باردار شدن می توانند به کودک آسیب برساند.
  • قبل از بارداری با پزشک خود صحبت کنید تا یاد بگیرید چه کارهایی می توانید برای آماده سازی بدن انجام دهید. قبل از اینکه از نظر جنسی فعال شوند، زنان باید خود را برای بارداری آماده کنند. در حالت ایده آل، زنان باید حداقل 3 ماه به خود فرصت دهند تا قبل از بارداری آماده شوند.

نکته مهم دیگر که دکتر بهاره اربابی بدان می پردازد:

پنج کار مهمی که می توانید قبل از بارداری انجام دهید

  1. حداقل 3 ماه قبل از بارداری 400 تا 800 میکروگرم (400 تا 800 میکروگرم یا 0.4 تا 0.8 میلی گرم) اسید فولیک هر روز مصرف کنید تا خطر برخی نقایص مادرزادی مغز و ستون فقرات را کاهش دهید. می توانید از برخی غذاها اسیدفولیک دریافت کنید. اما تهیه کل اسید فولیک مورد نیاز فقط از غذاها سخت است. مصرف ویتامین با اسیدفولیک بهترین و آسان ترین راه برای اطمینان از کافی بودن بدن است.
  2. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل را ترک کنید. در این مورد می توانید از پزشک خود کمک بخواهید.
  3. اگر بیماری خاصی دارید، مطمئن شوید که تحت کنترل است. برخی از شرایط شامل آسم، دیابت، افسردگی، فشار خون بالا، چاقی، بیماری تیروئید یا صرع است.
  4. در مورد هر داروی بدون نسخه و بدون نسخه که استفاده می کنید با پزشک خود صحبت کنید. اینها شامل مکمل های غذایی یا گیاهی هستند. برخی از داروها در دوران بارداری بی خطر نیستند. در عین حال، قطع داروهای مورد نیاز نیز می تواند مضر باشد.
  5. از تماس با مواد شیمیایی یا سمی در محل کار و خانه که ممکن است مضر باشد خودداری کنید. از مواد شیمیایی و مدفوع گربه یا جوندگان دور باشید.

باید و نباید های دوران بارداری

برای مراقبت از خود و زندگی ارزشمندی که در درون شما رشد می کند، این بایدها و نبایدها را دنبال کنید:

پزشکی

  • مراقبت های به موقع و منظم قبل از تولد را انجام دهید. چه این اولین بارداری باشد یا سوم، مراقبت های بهداشتی بسیار مهم است. پزشک شما اطمینان حاصل می کند که شما و کودک در هر ویزیت از سلامت برخوردار هستید. اگر مشکلی وجود داشته باشد، اقدامات اولیه به شما و کودک کمک می کند.
  • قبل از قطع هرگونه دارو یا شروع هر داروی جدید، از پزشک خود بپرسید. برخی از داروها در دوران بارداری بی خطر نیستند. بخاطر داشته باشید که حتی داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی نیز ممکن است عوارض جانبی یا مشکلات دیگری ایجاد کنند. اما عدم استفاده از داروهای مورد نیاز می تواند مضر نیز باشد.
  • از اشعه ایکس خودداری کنید. اگر شما مجبور به انجام کار دندانپزشکی یا آزمایش های تشخیصی هستید، به دندانپزشک یا پزشک خود بگویید که باردار هستید تا مراقبت های بیشتری انجام شود.
  • تزریق آنفولانزا انجام دهید. زنان باردار می توانند از آنفلوانزا بسیار بیمار شوند و ممکن است نیاز به مراقبت در بیمارستان داشته باشند.

تغذیه

  • انواع غذاهای سالم بخورید. میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، غذاهای غنی از کلسیم و غذاهای کم چربی اشباع شده را انتخاب کنید. همچنین، حتما مایعات زیادی به خصوص آب بنوشید.
  • همه مواد مغذی مورد نیاز روزانه از جمله آهن را دریافت کنید. دریافت آهن به میزان کافی از ابتلا به کم خونی جلوگیری می کند که با زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد مرتبط است. خوردن انواع غذاهای سالم به شما کمک می کند مواد مغذی مورد نیاز کودک خود را دریافت کنید. اما در صورت نیاز به مصرف روزانه مکمل ویتامین یا آهن قبل از تولد از پزشک خود سوال کنید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی دریافت می کنید.
  • از خود و کودک خود در برابر بیماری های ناشی از غذا، از جمله توکسوپلاسموز محافظت کنید. میوه ها و سبزیجات را قبل از خوردن بشویید. گوشت یا ماهی نپخته یا نیمه پخته نخورید. همیشه غذاها را به درستی تمیز کنید، بپزید، بخورید و ذخیره کنید.
تفذیه در دوران بارداری

سبک زندگی

  • وزن مناسبی داشته باشید. پزشک می تواند به شما بگوید که هدف شما از افزایش وزن در دوران بارداری چقدر است.
  • سیگار نکشید، الکل نخورید، یا مواد مخدر استفاده نکنید. اینها می توانند در دراز مدت به کودک شما آسیب برسانند. برای ترک کمک از پزشک خود کمک بگیرید.
  • تا زمانی که پزشک به شما نگوید، سعی کنید حداقل 2 ساعت و 30 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط ​​در هفته داشته باشید. بهتر است تمرینات خود را در طول هفته گسترش دهید. اگر قبل از بارداری به طور منظم تمرین می کردید، تا زمانی که سلامتی شما تغییر نکند و در طول بارداری با پزشک خود در مورد سطح فعالیت خود صحبت کنید، می توانید سطح فعالیت خود را حفظ کنید. درباره نحوه بارداری مناسب بیشتر بیاموزید.
  • از حمام های خیلی گرم و از وان های آبگرم یا سونا استفاده نکنید.
  • به مقدار کافی بخوابید و راه هایی برای کنترل استرس پیدا کنید.
  • بروز باشید کتاب بخوانید، فیلم تماشا کنید، به کلاس های آموزشی در خصوص بارداری و زایمان بروید و با مادرانی که می شناسید صحبت کنید. (از پزشک خود در مورد کلاس های آموزش زایمان برای خود و همسرتان سوال کنید. کلاس ها به شما کمک می کنند تا برای تولد کودک خود را آماده کنید.)
  • در مورد تاثیر تلفن همراه بر روی جنین بیشتر بدانید

سوالات متداول

در ادامه به برخی از سوالات پر تکراری که از سوی شما مخاطبین عزیز پرسیده شده است اشاره خواهیم کرد که هر کدام با دقت فراوان از سوی متخصص زنانی حاذق پاسخ داده شده است.

تعداد جلسات مراجعه به پزشک در دوران بارداری چقدر است؟

پزشک شما برنامه ای را برای تمام ویزیت های دکتر شما در حین بارداری به شما ارائه می دهد. اکثر کارشناسان پیشنهاد می کنند به پزشک مراجعه کنید:

  • هفته ای 4 تا 28 تقریبا هر ماه یکبار
  • هفته ای دو بار برای هفته های 28 تا 36
  • هفته ای برای هفته های 36 تا تولد

اگر شما بیش از 35 سال سن دارید یا بارداری شما بسیار خطرناک است، احتمالاً بیشتر اوقات به پزشک مراجعه می کنید.

در ویزیت های قبل از تولد چه اتفاقی می افتد؟

در اولین ویزیت قبل از تولد، می توانید هر یک از موارد زیر را از پزشک خود انتظار داشته باشید:

  • در مورد سابقه سلامتی خود از جمله بیماری ها، عمل ها یا بارداری های قبلی اطلاعاتی ارائه دهید.
  • در مورد سابقه سلامتی خانواده خود توضیح دهید.
  • یک معاینه کامل بدنی، از جمله معاینه لگن و تست پاپ اسمیر را انجام می شود.
  • آزمایشات خون و ادرار را با نتایج حاصل از آن در اختیار پزشک تان قرار دهید.
  • فشار خون، قد و وزن خود را بررسی می کنند.
  • تاریخ موعد زایمان خود را محاسبه می شود.
  • به هر گونه سوال یا ابهامی در مورد شرایط خود دارید به خوبی پاسخ داده می شود.
  • در اولین ویزیت، شما باید سوالات خود را بپرسید و در مورد مسائل مربوط به بارداری خود بحث کنید. در مورد چگونگی سالم ماندن می توانید اطلاعاتی کسب کنید.

لازم به ذکر است زمان ویزیت های بعدی قبل از تولد احتمالاً کوتاه تر خواهند بود. پزشک سلامت شما را بررسی می کند و از رشد کودک مطابق انتظار اطمینان می یابد.

  • بررسی فشار خون
  • اندازه گیری افزایش وزن شما
  • اندازه گیری شکم برای بررسی رشد کودک (هنگامی که شروع به نشان دادن می کنید)
  • بررسی ضربان قلب کودک
  • در حالی که باردار هستید، برخی آزمایشات معمول نیز انجام می شود. برخی آزمایشات برای همه خانم ها پیشنهاد می شود، مانند: آزمایش خون برای بررسی کم خونی، گروه خونی، HIV و سایر عوامل. سایر آزمایشات ممکن است بر اساس سن، سابقه سلامت شخصی یا خانوادگی، سابقه قومی یا نتایج آزمایشات معمول شما انجام شود.
  • کنترل حرکات جنین

افزایش سن چه تاثیری بر بارداری دارد؟

با افزایش سن، احتمال تولد نوزادی با نقص مادرزادی افزایش می یابد. با این حال بیشتر زنان در اواخر دهه 30 و اوایل 40 سالگی بچه های سالم دارند. حتی قبل از شروع اقدام به بارداری مرتباً به پزشک مراجعه کنید. او می تواند به شما کمک کند بدن خود را برای بارداری آماده کنید. وی همچنین می تواند در مورد این که سن چگونه می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد به شما بگوید.

در دوران بارداری مراجعه منظم به پزشک از اهمیت بسیاری برخوردار است. به دلیل سن شما، پزشک احتمالاً برخی آزمایشات اضافی را برای بررسی سلامت کودک شما پیشنهاد می دهد.

اکثر زنان منتظر می مانند تا 30 و 40 سالگی برای بچه دار شدن. در حالی که بسیاری از زنان در این سن برای باردار شدن مشکلی ندارند، با افزایش سن قدرت باروری کاهش می یابد. زنان بالای 40 سال که پس از شش ماه تلاش باردار نمی شوند باید برای ارزیابی باروری به پزشکان خود مراجعه کنند.

متخصصان ناباروری را ناتوانی در باردار شدن پس از یک سال تلاش توصیف می کنند. اگر زنی مرتباً سقط کند، به آن ناباروری نیز گفته می شود. اگر فکر می کنید خود یا همسرتان ممکن است نابارور باشد،  با پزشک خود صحبت کنید. پزشکان می توانند به بسیاری از زوجین نابارور کمک کنند تا بچه های سالم داشته باشند.

نتیجه گیری

زنان در هر شهری می توانند برای پرداخت هزینه های منصفانه حق الویزیت مراقبت های پزشکی در دوران بارداری خود کمک بگیرند. این مراقبت های دوران بارداری می تواند به شما در داشتن یک کودک سالم کمک کند. در هر شهری متخصص زنان متبحر و مجربی برای کمک به آن ها حضور دارد تا برنامه ها مراقبت های پزشکی، اطلاعات، مشاوره و سایر خدمات مهم برای بارداری سالم را ارائه دهند.

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

2 Responses
  1. سلام وقت بخیر. من هم میخوام بدونم فاصله بین دو عکس رنگی چقدر میتوته باشه که خطری نداشته باشه؟ من دو ماه قبل عکس رنگی دادم و همون ماه باردار شدم،اما چون یک روز پریود شده بودم اصلا شک نکردم به بارداری و رفتم تو سیکل آی وی اف و مصرف آمپولها (قبل از اون ۲بار آی وی اف ناموفق داشتم البته)، تو سونو سایز فولیکول فهمیدم باردارم و حتی قلب هم تشکیل شده،ولی هفته بعدش، قلب جنین ایستاد و مجبور به سقط شدم. حالا دو ماه گذشته و باردار نشدم، فکر میکنم اگه یک بار دیگه عکس رنگی بگیرم و اقدام کنم، شاید باز باردار بشم همون ماه. فقط میخوام بدونم انجام عکس رنکی به فاصله ۳ ماه، ضرری نداره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *