دکتر بهاره اربابی » جراحی های زنان » هیسترکتومی چیست و چرا انجام می‌شود؟
۸ دقیقه
عمل-برداشتن-رحم

هیسترکتومی چیست و چرا انجام می‌شود؟

آنچه می خوانید...

هیسترکتومی برداشتن رحم با جراحی است که ممکن است برای حل مشکل سلامتی خاصی که تجربه می کنید توصیه شود. پزشک زنان همچنین ممکن است یک یا هر دو تخمدان و لوله های فالوپ را بردارد. در برخی موارد، سایر قسمت های دستگاه تولید مثل ممکن است برداشته شود. اصطلاحات مختلفی در مورد هیسترکتومی استفاده می شود و برای عموم مردم و متخصصان پزشکی که از آنها استفاده می کنند معانی مختلفی دارند.

انواع هیسترکتومی

هیسترکتومی کامل: پزشک کل رحم از جمله دهانه رحم را برمی دارد، اما لوله های فالوپ یا تخمدان ها را نمی برد. این شایع ترین نوع هیسترکتومی است.

هیسترکتومی با سالپنگو اوفورکتومی: پزشک یک یا هر دو تخمدان و لوله های فالوپ را همراه با رحم برمی دارد.

هیسترکتومی رادیکال: متخصص زنان رحم، دهانه رحم و قسمت بالایی واژن را برمی دارد. غدد لنفاوی لگن نیز ممکن است برداشته شوند. برخی از موارد سرطان نیاز به این جراحی دارند.

هیسترکتومی سوپراسرویکال (هیسترکتومی جزئی یا ساب کل): دکتر زنان بدنه رحم را خارج می کند در حالی که دهانه رحم را کامل می گذارد.

دلایل انجام عمل هیسترکتومی

دلایل زیادی وجود دارد که یک پزشک یا متخصص زنان ممکن است جراحی هیسترکتومی را توصیه کند که بیشتر آنها به حل مسائل جاری در سلامت زنان مربوط می شود:

منوراژی یا پریودهای سنگین: شایع ترین دلیل هیسترکتومی است که با برخی از شرایط زیر همپوشانی دارد.

فیبروم ها: فیبروم ها، رشد خوش خیم سلول های عضلانی رحم بسیار شایع هستند. این می تواند منجر به پریودهای سنگین یا مشکلات مربوط به یک رحم بسیار بزرگ شود.

اندومتریوز: هنگامی که باروری دیگر مشکلی نیست، هیسترکتومی ممکن است راه مناسبی برای مقابله با درد مرتبط با اندومتریوز باشد.

آدنومیوز: آدنومیوز وضعیتی است که با پریودهای سنگین و دردناک همراه است و اغلب تا زمانی که هیسترکتومی انجام نشود، تشخیص داده نمی شود.

بیماری التهابی لگن: درد ناشی از زخم ناشی از عفونت لگن زمانی که دیگر مشکلی برای باروری نیست با هیسترکتومی بهتر برطرف می شود.

پرولاپس: هیسترکتومی معمولاً به عنوان بخشی از یک عمل جراحی برای رفع پرولاپس انجام می شود.

سرطان: جراحی سرطان یک حوزه فوق تخصصی مراقبت است. در صورت اثبات یا مشکوک بودن به سرطان، شما را به مراقبت های تخصصی متخصص زنان و زایمان ارجاع می دهم.

هیسترکتومی چگونه انجام می شود؟

چه واژینال یا لاپاراسکوپی، هدف این روش جداسازی رحم از نقاط اتصال آن بدون آسیب رساندن به اندام های اطراف و خارج کردن آن از بدن است.

رحم حمایت کمی در بالای لگن دارد. رباط‌های اصلی و منبع خون آن در سطح دهانه رحم، در بالای واژن قرار دارند. بالاتر از این، چند اتصال نازک و انعطاف پذیر به لوله و تخمدان ها وجود دارد. رحم نسبتاً آزادانه متحرک است به طوری که می تواند رشد کند و در صورت نیاز برای بارداری کشیده شود.

سخت ترین قسمت عمل جدا کردن رحم از ضمائم آن در سطح واژن و انجام آن به گونه ای است که بتوان خون رسانی را با خیال راحت کنترل کرد. مهم است که به هیچ یک از پیوست های مجاور آسیب نرسانید. حالب ها درست قبل از ورود به مثانه روی رگ های خونی اصلی روی رحم قرار دارند و به ویژه آسیب پذیر هستند.

هیسترکتومی واژینال

هیسترکتومی واژینال جراحی برای برداشتن رحم و معمولاً دهانه رحم از طریق برش (برشی) است که پزشک در واژن شما ایجاد کرده است. پزشک شما ممکن است تخمدان ها و لوله فالوپ شما را نیز بردارد.

هیسترکتومی شکمی یا لاپاراسکوپی

معمولا پزشکان ترجیح می دهند هیسترکتومی را به صورت واژینال انجام دهند، اما در صورت نیاز هیسترکتومی شکمی یا لاپاراسکوپی را انجام می دهند.

هنگام عمل لاپاراسکوپی، از ابزارهای یکبار مصرف گران قیمت استفاده می شود. وقتی هیسترکتومی را به صورت واژینال انجام داده می شود، از بخیه‌های ساده و بدون تجهیزات یکبار مصرف گران‌قیمت استفاده می‌شود.

بهبودی پس از جراحی هیسترکتومی

می توانید انتظار داشته باشید که هر روز احساس بهتر و قوی تری داشته باشید. اما ممکن است برای یک یا دو هفته به داروی مسکن نیاز داشته باشید. ممکن است به راحتی خسته شوید یا انرژی کمتری نسبت به معمول داشته باشید. این ممکن است تا چند هفته پس از جراحی ادامه یابد. احتمالا متوجه خواهید شد که شکمتان متورم و پف کرده است. این رایج است. کاهش تورم چند هفته طول می کشد. ممکن است 4 تا 6 هفته طول بکشد تا به طور کامل بهبود پیدا کنید. مهم است که در دوران نقاهت از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید تا بتوانید بهبود پیدا کنید.

پس از عمل یک برگه درباره مراقبت های بعد از عمل و مدت زمان لازم برای بهبودی می دهد. اما هر فرد با سرعت متفاوتی بهبود می یابد. مراحل زیر را دنبال کنید تا در اسرع وقت بهتر شوید.

فعالیت بعد از هیسترکتومی

  • زمانی که احساس خستگی می کنید استراحت کنید. خواب کافی به بهبودی شما کمک می کند.
  • سعی کنید هر روز پیاده روی کنید. با کمی بیشتر از روز قبل پیاده روی شروع کنید. کم کم میزان پیاده روی خود را افزایش دهید. پیاده روی جریان خون را افزایش می دهد و به پیشگیری از ذات الریه و یبوست کمک می کند.
  • از بلند کردن هر چیزی که به شما فشار می آورد خودداری کنید. این ممکن است شامل یک کودک، کیسه های مواد غذایی سنگین و ظروف، یک کیف یا کوله پشتی سنگین، یا کشیدن جاروبرقی باشد.
  • از انجام فعالیت‌های سنگین مانند دوچرخه‌سواری، دویدن، وزنه‌برداری یا ورزش‌های هوازی تا زمانی که پزشکتان بگوید مشکلی ندارد، خودداری کنید.
  • دوش بگیرید اما اگر برش هایی در شکم خود دارید، پس از اتمام کار، آنها را خشک کنید. در 2 هفته اول یا تا زمانی که پزشک به شما بگوید مشکلی ندارد حمام نکنید.
  • از پزشک خود بپرسید که چه زمانی می توانید دوباره رانندگی کنید.
  • احتمالاً باید ۲ تا ۴ هفته از محل کار خود مرخصی بگیرید. بستگی به نوع کاری که انجام می دهید و احساس شما دارد.
  • پزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی می توانید دوباره رابطه جنسی داشته باشید.

رژیم غذایی بعد از هیسترکتومی

  • می توانید از رژیم غذایی معمولی خود استفاده کنید. اگر معده شما ناراحت است، از غذاهای ملایم و کم چرب مانند برنج ساده، مرغ کبابی، نان تست و ماست استفاده کنید.
  • مایعات فراوان بنوشید (مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد که این کار را نکنید).
  • ممکن است متوجه شوید که حرکات روده شما بلافاصله پس از جراحی منظم نیست. این رایج است. سعی کنید از یبوست و زور زدن با حرکات روده جلوگیری کنید. ممکن است بخواهید هر روز یک مکمل فیبر مصرف کنید. اگر بعد از چند روز اجابت مزاج نداشتید، از پزشک خود در مورد مصرف یک ملین خفیف سوال کنید.

خونریزی بعد از هیسترکتومی

معمولاً بعد از هیسترکتومی خونریزی بسیار کمی وجود دارد. همیشه یک زخم در بالای واژن که دهانه رحم قرار داشت وجود دارد و ممکن است کمی خونریزی کند، اما بیش از یکی دو روز غیرعادی است. عفونت در بالای واژن ممکن است رخ دهد و معمولاً با خونریزی ظاهر می شود.

پس از هیسترکتومی به مراقبت ویژه کمی نیاز است. فقط دو قانون وجود دارد: بلند کردن وسایل سنگین و عدم رابطه جنسی به مدت شش هفته. بلند کردن اجسام سنگین، یا هر بلند کردنی که ممکن است سنگین باشد یا نباشد، می تواند روند بهبودی زخم را مختل کند.

ورزش و افزایش وزن بعد از هیسترکتومی

ورزش در این شرایط می تواند بسیار مفید باشد. به محض اینکه بتوان به راحتی آن را مدیریت کرد پزشکان انجام آن را توصیه می کنند. از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید اما برای مثال پیاده روی به محض اینکه احساس کردید می توانید انجام دهید مفید است. هیسترکتومی باعث افزایش وزن نمی شود.

هیسترکتومی معمولاً در زنان 40 ساله انجام می شود و افزایش وزن در این مرحله از زندگی شایع است. از دست دادن توده عضلانی با افزایش سن منجر به مصرف انرژی کمتر توسط بدن در حالت استراحت می شود و بنابراین، مگر اینکه رژیم غذایی برای منعکس کننده آن تنظیم شود، افزایش وزن رخ می دهد.

داروها بعد از هیسترکتومی

پزشک به شما خواهد گفت که آیا و چه زمانی می توانید داروهای خود را مجدداً شروع کنید. او همچنین در مورد مصرف داروهای جدید به شما دستورالعمل می دهد.

  • اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین)، کلوپیدوگرل (پلاویکس) یا آسپرین مصرف می کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. او به شما خواهد گفت که آیا و چه زمانی دوباره مصرف آن داروها را شروع کنید. مطمئن شوید که دقیقاً متوجه شده اید که پزشک شما چه می خواهد انجام دهید.
  • داروهای ضد درد را دقیقا طبق دستور مصرف کنید.
  • اگر پزشک داروی تجویزی برای درد به شما داده است، آن را طبق دستور مصرف کنید.
  • اگر داروی مسکن تجویزی مصرف نمی کنید، از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید از داروهای بدون نسخه استفاده کنید.
  • بیش از دو داروی ضد درد را همزمان مصرف نکنید مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد. بسیاری از داروهای مسکن حاوی تیلنول هستند که به آن استامینوفن نیز می گویند. اگر بیش از حد استامینوفن مصرف کنید، ممکن است بسیار بیمار شوید.
  • اگر پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرده است، آنها را طبق دستور مصرف کنید. فقط به این دلیل که احساس بهتری دارید مصرف آنها را قطع نکنید. شما باید دوره کامل آنتی بیوتیک را مصرف کنید.
  • اگر فکر می‌کنید داروی ضددرد شما را معده بیمار می‌کند:
  • داروی خود را بعد از غذا مصرف کنید (مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد که این کار را نکنید).
  • از پزشک خود برای یک داروی ضد درد متفاوت بخواهید.
دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *