دکتر بهاره اربابی » بیماری های زنان » از سندرم تخمدان پلی کیستیک چه میدانید
۷ دقیقه
بیماری-سندرم-تخمدان-پلی-کیستیک-

از سندرم تخمدان پلی کیستیک چه میدانید

آنچه می خوانید...

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، که قبلا به عنوان سندرم استاین-لونتال شناخته می شد، وضعیتی است که در آن حداقل دو مورد از موارد زیر و اغلب هر سه رخ می دهد:

  • حداقل 12 کیست ریز (فولیکول) در تخمدان شما ایجاد می شود. (پلی کیستیک به معنای کیست های زیاد است.)
  • تعادل هورمون هایی که در تخمدان ها می سازید تغییر می کند. به ویژه، تخمدان های شما بیش از حد طبیعی هورمون مردانه تستوسترون تولید می کنند.

شما هر ماه تخمک گذاری نمی کنید. برخی از زنان اصلا تخمک گذاری ندارند. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، اگرچه تخمدان ها معمولاً فولیکول های زیادی دارند، اما به طور کامل رشد نمی کنند و بنابراین اغلب تخمک گذاری اتفاق نمی افتد. اگر تخمک گذاری نداشته باشید ممکن است پریود نشوید. ممکن است تخمدان های پلی کیستیک بدون داشتن علائم معمولی که در سندرم وجود دارد داشته باشید. همچنین ممکن است بدون داشتن کیست های متعدد در تخمدان، PCOS داشته باشید.

عارضه-تخمدان-پلی-کیستیک-

PCOS چقدر رایج است؟

تشخیص دقیق میزان رایج بودن آن دشوار است، زیرا ارقام بسته به تعاریف مورد استفاده و کشورهای مورد مطالعه متفاوت است. مطالعات تحقیقاتی بر روی زنانی که سونوگرافی از تخمدان‌های خود انجام داده‌اند نشان می‌دهد که تا یک سوم زنان جوان دارای تخمدان‌های پلی کیستیک (یعنی تخمدان‌هایی با کیست‌های کوچک زیاد) هستند. با این حال، بسیاری از این زنان سالم بودند، تخمک گذاری طبیعی داشتند و سطح بالایی از مواد شیمیایی مردانه (هورمون) نداشتند.

تصور می شود که از هر 10 زن، 1 نفر مبتلا به PCOS است – یعنی حداقل دو مورد از این موارد: تخمدان پلی کیستیک، افزایش سطح هورمون مردانه، کاهش تخمک گذاری. با این حال، این ارقام ممکن است بالاتر باشد.

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک

علائم معمولا در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه 20 شروع می شود. همه علائم در همه زنان مبتلا به PCOS رخ نمی دهد. به عنوان مثال، برخی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای مقداری رشد موهای زائد هستند اما دوره های قاعدگی و باروری طبیعی دارند.

علائم PCOS می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. به عنوان مثال، موهای ناخواسته خفیف طبیعی است و تشخیص اینکه چه زمانی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک خفیف غیرطبیعی می شود دشوار است. از طرف دیگر، زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شدید ممکن است رشد مو، ناباروری و چاقی مشخص داشته باشند. علائم نیز ممکن است در طول سال ها تغییر کند. به عنوان مثال، آکنه ممکن است در میانسالی مشکل کمتری داشته باشد، اما رشد مو ممکن است بیشتر قابل توجه باشد. مشکلات پریود در حدود 7 زن از هر 10 زن مبتلا به PCOS رخ می دهد. ممکن است پریودهای نامنظم یا سبک داشته باشید یا اصلا پریود نباشید.

  • مشکلات باروری – برای باردار شدن باید تخمک گذاری کنید. ممکن است هر ماه تخمک گذاری نداشته باشید. برخی از زنان مبتلا به PCOS اصلا تخمک گذاری نمی کنند. سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین علل باردار نشدن (ناباروری) است.
  • رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) در بیش از نیمی از زنان مبتلا به PCOS رخ می دهد. عمدتاً روی صورت، شکم پایین (شکم) و سینه است. به عبارت دیگر، تمایل به موهای با الگوی مردانه دارد. این برای همه زنان مبتلا به PCOS اتفاق نمی افتد.
  • آکنه ممکن است فراتر از سال های عادی نوجوانی باقی بماند.
  • نازک شدن موهای سر (مشابه طاسی با الگوی مردانه) در برخی موارد رخ می دهد.
  • افزایش وزن – زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بیشتر در معرض خطر اضافه وزن یا چاقی قرار دارند.
  • افسردگی یا عزت نفس ضعیف ممکن است در نتیجه علائم دیگر ایجاد شود.

چه چیزی باعث PCOS می شود؟

علت دقیق آن کاملاً مشخص نیست. احتمالاً عوامل متعددی در آن نقش دارند. این موارد شامل موارد زیر است:

مقاومت به انسولین

زنان مبتلا به PCOS مقاومت به انسولین دارند. این بدان معنی است که سلول های بدن در برابر اثر سطح طبیعی انسولین مقاوم هستند. سپس انسولین بیشتری تولید می‌شود تا قند خون را در حالت عادی نگه دارد. این افزایش سطح انسولین باعث می شود که تخمدان ها بیش از حد تستوسترون تولید کنند. سطح بالای انسولین و تستوسترون باعث مشکلاتی در تخمک گذاری می شود – از این رو، مشکلات پریود و کاهش باروری. این افزایش سطح تستوسترون در خون است که باعث رشد موهای زائد در بدن و نازک شدن موهای سر می شود. افزایش انسولین نیز به افزایش وزن کمک می کند.

هورمون لوتئینیزه کننده

این هورمون در غده هیپوفیز که در قاعده مغز قرار دارد ساخته می شود. تخمدان ها را برای تخمک گذاری تحریک می کند و در کنار انسولین برای تولید تستوسترون کار می کند. سطح بالایی از LH در حدود 4 زن از هر 10 زن مبتلا به PCOS یافت می شود. سطح بالای LH همراه با سطح انسولین بالا به این معنی است که تخمدان ها احتمالاً بیش از حد تستوسترون تولید می کنند.

وزن

اضافه وزن یا چاقی دلیل اصلی PCOS نیست. با این حال، اگر اضافه وزن یا چاق هستید، چربی اضافی می تواند مقاومت به انسولین را بدتر کند. این ممکن است باعث شود سطح انسولین حتی بیشتر شود. سطوح بالای انسولین می تواند به افزایش وزن بیشتر کمک کند و یک چرخه معیوب ایجاد کند. کاهش وزن اگرچه دشوار است، اما می تواند به شکستن این چرخه کمک کند.

عوامل ارثی

PCOS معمولاً از والدین به ارث نمی رسد، اما ممکن است در برخی خانواده ها ایجاد شود. به نظر می رسد یک عامل ارثی (ژنتیکی) در برخی موارد دخیل است، اما این هنوز درک نشده است.

مشکلات طولانی مدت احتمالی سندرم تخمدان پلی کیستیک

اگر PCOS دارید، به مرور زمان خطر ابتلا به موارد زیر افزایش می یابد:

  • ابتلا به دیابت نوع 2
  • ابتلا به دیابت در بارداری
  • سطح کلسترول بالا.
  • فشار خون بالا.
  • اضافه وزن، به خصوص در اطراف شکم.

این مشکلات به نوبه خود ممکن است خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماری قلبی را در زندگی بعدی افزایش دهد. این افزایش خطرات سلامتی به دلیل مقاومت طولانی مدت به انسولین است.

یک مشکل خواب به نام آپنه خواب نیز در زنان مبتلا به PCOS شایع تر از حد متوسط ​​است.

سایر مشکلات احتمالی در بارداری عبارتند از شانس بیشتر بچه دار شدن خیلی زود یا فشار خون بالا در بارداری (پره اکلامپسی). در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است دو برابر خطر ابتلا به دیابت در بارداری وجود داشته باشد، بنابراین باید به طور منظم از نظر این مورد بررسی شوید.

اگر پریود نمی‌شوید یا دوره‌های بسیار نادر دارید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم بالاتر از حد متوسط ​​باشد. با این حال، شواهد برای این امر قطعی نیست و اگر خطری وجود داشته باشد، احتمالاً کوچک است و می توان از آن جلوگیری کرد.

آیا آزمایشاتی برای تشخیص PCOS لازم است؟

ممکن است آزمایشاتی برای روشن شدن تشخیص و رد سایر بیماری های هورمونی توصیه شود.

ممکن است برای اندازه گیری برخی از مواد شیمیایی (هورمون) آزمایش خون انجام شود. به عنوان مثال، آزمایشی برای اندازه گیری هورمون مردانه تستوسترون و هورمون لوتئین کننده (LH) که در زنان مبتلا به PCOS بالا است.

ممکن است سونوگرافی از تخمدان ها توصیه شود. اسکن اولتراسوند یک آزمایش بدون درد است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند. اسکن می تواند ظاهر معمولی PCOS را با تعداد زیادی کیست تخمدان کوچک (فولیکول) در تخمدان های کمی بزرگ شده تشخیص دهد.

همچنین، ممکن است به شما توصیه شود که یک آزمایش غربالگری سالانه برای دیابت یا اختلال تحمل گلوکز (پیش دیابت) انجام دهید. ممکن است برای تشخیص هر گونه ناهنجاری در اسرع وقت، بررسی منظم سایر عوامل خطر قلبی عروقی مانند فشار خون و کلسترول خون توصیه شود. اینکه دقیقاً چه زمانی و چند وقت یکبار بررسی ها انجام می شود به سن، وزن و سایر عوامل بستگی دارد. بعد از 40 سالگی معمولاً این آزمایشات هر سه سال یکبار توصیه می شود.

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *