افسردگی پس از زایمان که افسردگی پس از زایمان نیز نامیده می شود، اختلال افسردگی است که گاهی اوقات در مادران پس از زایمان (زایمان) رخ می دهد. افسردگی پس از زایمان با عوامل خطر مختلفی همراه است و می تواند عواقب جدی برای زنان مبتلا و نوزادان آنها داشته باشد. به عنوان مثال، مادرانی که تحت تأثیر افسردگی پس از زایمان قرار گرفته اند، ممکن است احساس گناه یا شرم کنند. افسردگی پس از زایمان به خوبی به درمان پاسخ می دهد، به ویژه درمان روانی اجتماعی با تمرکز بین فردی. افسردگی پس از زایمان 15 درصد از مادران پس از زایمان و 9 درصد از زنان در دوران بارداری را تحت تاثیر قرار می دهد. افسردگی ممکن است در هر زمانی در دوران بارداری یا تا یک سال پس از تولد نوزاد رخ دهد. همچنین ممکن است پس از سقط جنین نیز رخ دهد. علائم افسردگی پس از زایمان معمولاً در چند ماه اول تولد شروع می شود. پدران نیز می توانند در این زمان افسردگی را تجربه کنند، به خصوص اگر شریک زندگی آنها افسرده باشد.
علائم هشدار دهنده افسردگی پس از زایمان
علائم افسردگی پس از زایمان مشابه افسردگی در سایر مواقع است. این علائم شامل احساس غمگینی در اغلب اوقات از دست دادن علاقه به چیزهایی هستند که زمانی لذت بخش بودند. برخی دیگر از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس بی ارزشی، ناامیدی، بی فایده بودن (koretake)
- احساس غم و اندوه (pōuri) که الگوی خوردن و خوابیدن تغییر می کند.
- خود را سرزنش می کنید حتی اگر تقصیر شما نباشد.
- احساس اضطراب، هراس یا گیج شدن – به ویژه در مورد کودک
- داشتن افکار خودکشی که ممکن است شامل صدمه زدن به فرزندتان باشد.
- با دیگر اعضای خانواده احساس نزدیکی نمی کنید.
معیارهای تشخیصی و شرایط مرتبط با افسردگی پس از زایمان
زنان در صورتی که معیارهای یک دوره افسردگی اساسی در دوران بارداری یا در چهار هفته اول پس از آن را داشته باشند، تشخیص اختلال افسردگی اساسی با شروع حین زایمان را دارند. تشخیص اختلال افسردگی اساسی مستلزم آن است که افراد حداقل پنج مورد از علائم زیر را تجربه کنند:
- خلق افسرده
- عدم علاقه یا لذت بردن از فعالیت ها
- اختلال اشتها
- اختلال خواب
- خستگی
- مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
- احساس گناه
- احساس بی ارزشی، و افکار خودکشی
این علائم در طول حداقل یک دوره دو هفته ای رخ می دهد و باعث تداخل زندگی یا ناراحتی شخصی قابل توجه می شود. علیرغم معیارهای ذکر شده در DSM-5، بسیاری از پزشکان متخصص زنان و زایمان تشخیص میدهند که افسردگی پس از زایمان میتواند در اولین سال پس از زایمان رخ دهد. در برخی از زنان، علائم به تدریج در طی یک دوره چند هفته یا ماه ایجاد می شود. تشخیص افسردگی پس از زایمان گاهی اوقات با این واقعیت پیچیده می شود که برخی از ویژگی های سازگاری طبیعی با داشتن یک نوزاد جدید، به ویژه محرومیت از خواب و خستگی، با علائم افسردگی همپوشانی دارند. چنین ویژگی هایی تنها در صورتی نشان دهنده افسردگی پس از زایمان هستند که بیش از حد طبیعی تلقی شوند. ابزاری که معمولاً برای غربالگری افسردگی خاص دوره پس از زایمان استفاده می شود، مقیاس رتبه بندی افسردگی پس از زایمان ادینبورگ است.
عوامل خطر افسردگی پس از زایمان
قویترین پیشبینیکنندههای افسردگی پس از زایمان، سابقه قبلی افسردگی قبل یا در طول بارداری، روابط زناشویی ضعیف، عدم حمایت اجتماعی، و رویدادهای استرسزای زندگی، از جمله رویدادهای مهم و عوامل استرسزای مداوم مراقبت از کودک است. سایر عوامل خطرساز ثبت شده برای افسردگی پس از زایمان عبارتند از: عوارض مامایی، کمبود مواد مغذی، نگرانی در مورد سلامت نوزاد، رفتار مشکل ساز نوزاد (به عنوان مثال، قولنج)، و سبک های مقابله ای متمرکز بر احساسات (در مقابل تکلیف متمرکز). برخی از مطالعات نشان داده اند که افسردگی پس از زایمان در مادران بسیار جوان یا بسیار مسن شایع تر است. متغیرهای جمعیت شناختی، مانند سطح تحصیلات، به نظر نمی رسد با علائم افسردگی پس از زایمان مرتبط باشد. سطوح غیرطبیعی هورمون ها یا تغییرات در سطوح هورمونی پس از زایمان مشکوک به ایجاد افسردگی پس از زایمان در زنان مستعد است، اگرچه شواهدی برای ارتباط واضح وجود ندارد.
درمان افسردگی پس از زایمان
نگرانی در مورد درمان افسردگی پس از زایمان با داروهای ضدافسردگی در دوران شیردهی مادران وجود دارد، زیرا تحقیقات نشان میدهد که متابولیتهای برخی داروها در شیر مادر وجود دارد و اثرات فیزیولوژیکی و رشدی این مواد بر سلامت نوزاد عموماً ناشناس است. اگرچه داروهای ضد افسردگی، به ویژه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)، برای افسردگی پس از زایمان متوسط تا شدید تجویز میشوند، محققان بر روی توسعه مداخلات روانی اجتماعی جایگزین تمرکز کردهاند. مطالعات شواهدی ارائه کرده اند که نشان می دهد آموزش روانی، گروه درمانی حمایتی و درمان شناختی رفتاری در درمان افسردگی پس از زایمان موثر است. درمان بین فردی، که به بیماران کمک می کند تا ارتباط با دیگران را بهبود بخشند، می تواند برای زنانی که در معرض خطر افسردگی پس از زایمان هستند نیز مفید باشد.
منبع:
https://depression.org.nz/is-it-depression-anxiety/depression/postnatal-depression/