دکتر بهاره اربابی » بیماری های زنان » آیا می دانید پولیپ رحم چیست؟
۶ دقیقه
بیماری پولیپ در زنان

آیا می دانید پولیپ رحم چیست؟

آنچه می خوانید...

پولیپ رحم توده های بافت آندومتر هستند که به دیواره رحم متصل می شوند. اندازه پولیپ ها از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر است. پولیپ رحم معمولاً در زنانی که یائسگی را تجربه کرده‌اند یا قبلاً یائسگی را تجربه کرده‌اند، رخ می‌دهد. پولیپ ها می توانند از لانه گزینی جنین در رحم جلوگیری کنند. علائم پولیپ می تواند علائم سرطان آندومتر را تقلید کند، که شامل پریودهای نامنظم و خونریزی غیرطبیعی است، بنابراین مهم است که در اولین علائم به زودی به دنبال کمک پزشکی باشید.

تصویر پولیپ رحم

پولیپ رحم چیست؟

پولیپ رحم رشد بیش از حد بافت آندومتر در رحم است (آندومتر پوشش داخلی رحم است). پولیپ های رحم اغلب توده های کوچکی هستند که توسط یک ساقه به دیواره رحم متصل می شوند. پولیپ های رحم را می توان پولیپ آندومتر نیز نامید زیرا در آندومتر رخ می دهد.

علت پولیپ رحم

علت دقیق پولیپ رحم ناشناخته است. نوسانات هورمونی ممکن است یک عامل باشد. هورمون استروژن باعث ضخیم شدن آندومتر در هر ماه می شود و به نظر می رسد که با رشد پولیپ رحم مرتبط باشد.

زنان 40 ساله بیشتر از زنان 20 ساله مستعد ابتلا به پولیپ هستند. احتمال ایجاد پولیپ در زنانی که اضافه وزن دارند، فشار خون بالا (فشار خون بالا) دارند یا تاموکسیفن (دارویی برای درمان سرطان سینه) مصرف می کنند، افزایش می یابد.

تصویر پولپ رحم

علائم پولیپ رحم

پریودهای نامنظم شایع ترین علامت پولیپ است. سایر شاخص ها ممکن است شامل خونریزی بین دوره های قاعدگی، خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی)، خونریزی پس از مقاربت جنسی و ناباروری باشد. سایر زنان ممکن است فقط خونریزی خفیف یا لکه بینی را تجربه کنند یا حتی بدون علامت باشند.

تشخیص و درمان پولیپ

پزشکان روش های مختلفی برای تشخیص و درمان پولیپ رحم دارند. در هیستروسالپنگوگرام (HSG) یک رادیولوژیست رنگ را به رحم و لوله های فالوپ تزریق می کند تا انواع مختلف بافت را ببیند و اندازه و وسعت هر پولیپ را تعیین کند.

هیستروسکوپی روشی است که در آن پزشک یک اسکوپ را از طریق واژن و داخل رحم وارد می کند تا پولیپ را بررسی کند. با وارد کردن ابزار از طریق لوله هیستروسکوپی، پزشک می‌تواند نمونه‌های پولیپ را برای بررسی زیر میکروسکوپ بگیرد. پزشک همچنین می تواند از لوله و ابزار خاصی برای عملی به نام کورتاژ استفاده کند که در آن پولیپ ها با خراش دادن دیواره رحم برداشته می شوند.

سونوگرافی ترانس واژینال می تواند تصاویری از ناحیه رحم ایجاد کند و به شناسایی پولیپ کمک کند. برای این تکنیک، پزشک یک پروب را وارد واژن می‌کند و امواج صوتی با فرکانس بالا را از آن می‌گیرد و سپس تصاویری از ناحیه رحم را روی یک مانیتور پخش می‌کند.

سونوهیستروگرام روشی مشابه است که در آن رادیولوژیست محلول نمکی را به ناحیه رحم تزریق می کند تا رحم را مانند بالون باد کند. این رویکرد گاهی اوقات پولیپ هایی را نشان می دهد که ممکن است در سونوگرافی استاندارد نادیده گرفته شده باشند.

در موارد خفیف تر، گزینه های دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

منتظر بمانید: پولیپ های کوچک بدون علائم ممکن است خود به خود برطرف شوند و بر باروری تأثیری نداشته باشند و درمان غیرضروری شود.

داروهای هورمونی: برخی داروها می توانند به کوچک شدن پولیپ رحم و کاهش علائم کمک کنند. درمان‌های دارویی معمولاً برای مدت کوتاهی هستند و علائم اغلب پس از قطع دارو توسط بیمار عود می‌کنند.

پولیپ رحم می تواند حاوی سلول های سرطانی باشد. اگر چنین باشد، پزشک در مورد مراحل بعدی درمان با شما صحبت خواهد کرد. با این حال، کمتر از 1 درصد پولیپ ها با سرطان مرتبط هستند. با این حال، علائم پولیپ رحم مشابه علائم سرطان آندومتر و سایر شرایط جدی است. به همین دلیل، مهم است که هر زمان که اولین علائم ظاهر شد، به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

پولیپ رحم پس از درمان به ندرت عود می کند. اما وقتی این کار را انجام می دهند نیاز به درمان بیشتری دارند.

پولیپ رحم و ناباروری

پولیپ‌های رحم می‌توانند مانند یک دستگاه داخل رحمی (IUD)، با جلوگیری از کاشت جنین در رحم، به‌عنوان یک ضد بارداری عمل کنند. پزشکان مطمئن نیستند که چرا این اتفاق می افتد، اگرچه برخی شواهد نشان می دهد که بدن به پولیپ ها به عنوان عناصر خارجی حمله می کند. این حمله ممکن است منجر به التهاب شود، بنابراین کاشت را دشوارتر می کند. پولیپ ها همچنین می توانند در جایی که لوله فالوپ وارد حفره رحم می شود انسداد ایجاد کند و از یافتن تخمک برای بارور شدن اسپرم جلوگیری کند.

پولیپ ها همچنین می توانند کانال دهانه رحم را مسدود کنند و مستقیماً رحم را مسدود کنند. پولیپ ها نیز ممکن است به سقط جنین کمک کنند. در هر صورت پولیپ ها می توانند نقش عمده ای در ناباروری داشته باشند.

آیا پولیپ رحم حتما باید برداشته شود؟

در حالی که علائم پولیپ (به عنوان مثال، خونریزی شدید یا نامنظم) را می توان با روش های مختلفی درمان کرد، اما معمولاً هر پولیپ را که باعث ایجاد علائم می شود، برداشته می شود. برداشتن پولیپ نه تنها علائم را برطرف می کند، بلکه به پزشک اجازه می دهد تا تأیید کند که پولیپ ها خوش خیم هستند. پولیپ دهانه رحم اغلب می تواند به راحتی در طی یک ویزیت مطب برداشته شود.

پولیپ های آندومتر – و همچنین پولیپ های علامت دار گردن رحم که پس از برداشتن مطب دوباره رشد می کنند – معمولاً با استفاده از هیستروسکوپی برداشته می شوند.

برای زنانی که قصد بارداری دارند، شواهدی وجود دارد که پولیپ آندومتر ممکن است با خطر ناباروری و سقط جنین مرتبط باشد.

آیا خطرات مرتبط با پولیپ وجود دارد؟

پولیپ ها معمولا فقط یک مزاحم هستند، اما گاهی اوقات می توانند جدی باشند. تمام بافت های برداشته شده به پاتولوژیست فرستاده می شود. چندین نوع سرطان رحم شناسایی شده است که در پولیپ‌ها ایجاد شده اند. از آنجایی که تشخیص زودهنگام به معنی شانس بهتری برای درمان است، هر زنی را که فکر می‌کند یا می‌داند پولیپ دارد تشویق می‌کنیم تا برای ارزیابی کامل با ما وقت ملاقات بگذارد.

منابع:

https://www.ilovemygyn.com/conditions/polyps/

https://lomalindafertility.com/infertility/women/uterine-polyps/

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *