دکتر بهاره اربابی » بارداری و زایمان » وضعیت بدن مادر و جنین در سه ماهه دوم بارداری
۸ دقیقه
سه-ماهه-دوم-بارداری

وضعیت بدن مادر و جنین در سه ماهه دوم بارداری

آنچه می خوانید...

برای بسیاری از زنان، نیمه دوم بارداری (سه ماهه دوم) راحت ترین دوره بارداری است. سه ماهه دوم زمان خوبی برای آماده سازی خود و خانه برای ورود نوزاد جدید است. این زمان برای آماده سازی فضاهای مناسب برای کودک، یادگیری در مورد تغذیه با شیر مادر و مطالعه کتاب های مربوط به مراقبت از کودک است.

سه ماهه دوم دوره ای است که در طی آن جنین در حال رشد فعال می شود و شروع به حرکت و لگد زدن می کند. در حدود ماه پنجم بارداری، جنین توانایی چرخیدن از یک طرف به طرف دیگر یا سر بر روی پاشنه را به دست می آورد. معمولاً در این مرحله از بارداری (بین هفته های 18 تا 22) است که اکثر زنان احساس حرکت جنین را تجربه می کنند.

همچنین در این مرحله است که جنین در فواصل زمانی معین شروع به خوابیدن می کند. در سه ماهه دوم بارداری، جنین اکنون باید 80 تا 90 گرم وزن داشته باشد و قد آن حدود 10 تا 12 سانت می باشد. سر جنین ممکن است در مقایسه با بقیه بدنش بسیار بزرگ به نظر برسد و نیمی از طول کل نوزاد را تشکیل می دهد.

ماهیچه ها رشد کرده اند. کودک می تواند تمام مفاصل دست و پا را حرکت دهد.

هفته 13 تا 16 بارداری

در هفته های 13 تا 16، اشتهای شما احتمالاً با کاهش تهوع صبحگاهی افزایش می یابد. احتمالاً اکنون شکم شما شروع به نمایان شدن کرده است و احتمالاً باید به سراغ لباس های بارداری و سوتین های بزرگتر بروید.

هفته 17 تا 21 بارداری

بین هفته های 18 تا 22، شروع به احساس حرکت کودک خود خواهید کرد. یعنی آغاز دوره ای است که می تواند مهم ترین شادی در دوران بارداری شما باشد. توضیح دادن به مادری که برای اولین بار دقیقاً چه چیزی را می تواند انتظار داشته باشد، دشوار است. برخی از زنان می گویند که این احساس مانند بال زدن در زیر شکم یا پروانه در شکم است. برخی دیگر آن را به عنوان ضربه یا تکان دادن، غرغر شکم یا ترکیدن حباب توصیف می کنند. برخی از مادرانی که اولین بار هستند. زنانی که قبلا بچه دار شده اند و احساس حرکت جنین را تشخیص می دهند یا زنانی که بسیار لاغر هستند ممکن است اولین حرکت کودک خود را زودتر از هفته 18 بارداری خود احساس کنند.

همانطور که بارداری شما پیشرفت می کند، کودک شما تقریباً پیوسته در حال حرکت است، اگرچه شما هر حرکتی را احساس نمی کنید. موقعیت جنین و فعالیت شما می تواند حرکات کودک شما را غیر قابل تشخیص کند. همچنین ممکن است در زمانی که کودک شما بیشترین تحرک را دارد خواب باشید، زیرا بسیاری از نوزادان در نیمه شب در اوج فعالیت خود هستند.

در پایان ماه پنجم، جنین روی سرش شروع به رشد مو کرده و ابروها و مژه هایش ظاهر می شوند. یک پوشش ضخیم به نام vemix، پوست کودک را می پوشاند و از آن محافظت می کند. کودک بسیار فعال می شود و لگد می زند. همچنین می تواند چشمان خود را باز و بسته کند و پلک بزند. رحم شما به اندازه ناف شما رشد کرده است و اکنون باید بتوانید حرکت کودک خود را در داخل شکم احساس کنید. از آنجایی که این یک زمان بسیار حساس و احساسی است، مهم است که از احساسات خود آگاه باشید و از آنها به سادگی نگذرید. ارتباط خوب با شریک زندگی، خانواده و پزشک زنان می تواند به کاهش استرس شما کمک کند. بنابراین اگر از چیزی می ترسید، در مورد آن صحبت کنید.

هفته های 22 تا 27 بارداری

بین هفته های 24 و 28، حرکت جنین ثابت تر می شود و مادران باردار می توانند فعالیت جنین را پیگیری کنند. اگر مایل هستید، یا اگر پزشکتان توصیه می کند که این کار را انجام دهید، می توانید یک “نمودار ضربه زدن” داشته باشید که حرکات کودک شما را ردیابی می کند. در این مدت، نوسانات خلقی ممکن است رخ دهد.

تغییرات هورمونی در بدن شما عامل اصلی این نوسانات است. اگر در تمام طول روز حرکت کودکتان را احساس نکرده اید و می خواهید کمی حرکت کند، این کار را در عصر امتحان کنید: یک لیوان شیر یا یک میان وعده بخورید و یک یا دو ساعت دراز بکشید. ترکیبی از کم تحرکی شما و غذا ممکن است کودک شما را به حرکت درآورد. اما اگر جنین حرکت نکرد نگران نباشید. مادران باردار ممکن است برای چند روز حرکت جنین را احساس نکنند.

رشد سریع کودک شما ادامه دارد. پوست آن قرمز و چروکیده است و با موهای نرم و ظریف پوشیده شده است. اثر انگشتان دست و پا در حال رشد هستند. ممکن است لگد شدید کودکتان را احساس کنید و احتمالاً پوست روی شکم شما شروع به خارش کرده است.

(کره کاکائو یا روغن نارگیل را امتحان کنید.) همچنین ممکن است با کشیده شدن رحم در قسمت پایین شکم خود احساس درد کنید. با پزشک خود در مورد بهترین راه حل برای درد صحبت کنید. هیچ دارو یا مکملی را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید. آنچه می برید به کودکتان نیز می رسد.

نحوه استراحت در سه ماهه دوم بارداری

حفظ آسایش و ایمنی شما در دوران بارداری مهم است، پس حتماً برای مراقبت از خود وقت بگذارید. در عین حال، مراقب خطراتی باشید که به طور بالقوه می‌توانند برای شما و کودکتان مشکلاتی ایجاد کنند، مانند محیط‌های پر ازدحام و شلوغ و یا محیط هایی که با مواد شیمیایی سمی یا تیز در تماس هستند. در پایان سه ماهه دوم، کودک شما با سرعت بیشتری شروع به رشد می کند و انرژی زیادی از بدن شما می خواهد. در اینجا چند نکته بیان کرده ایم که به شما کمک می کند آرام شوید و انرژی خود را دوباره بدست آورید:

دراز کشیدن به پهلو می تواند یک موقعیت استراحت ایده آل باشد. این امر به ویژه بعد از ماه پنجم بارداری اهمیت دارد، زمانی که دراز کشیدن به پشت می تواند باعث شود وزن رحم بزرگ شده جریان خون و اکسیژن به شما و جنین را مختل کند. برای راحتی، زانو و آرنج خود را خم کنید. سپس چندین بالش زیر زانو، سر و پشت خود قرار دهید.

حالت نیمه نشسته را امتحان کنید تا حالت تهوع و سوء هاضمه را کاهش دهید یا مطالعه و استراحت را لذت بخش تر کنید. به پشتی بالش ها با زاویه 45 درجه تکیه دهید. سپس یک بالش یا چند حوله رول شده زیر زانوهای خود قرار دهید تا از آنها حمایت کرده و خم شوند.

توصیه های لازم در سه ماهه دوم بارداری

در اینجا راه هایی برای ایمن نگه داشتن شما و کودک در حال رشد شما در سه ماهه دوم آورده شده است:

  • هنگام سوار شدن به وسایل نقلیه در حال حرکت، کمربند ایمنی خود را ببندید. مطمئن شوید که قسمت کمربند را زیر شکم، پایین و در سراسر ناحیه لگن خود نگه دارید. بند شانه باید از روی شانه، بین سینه ها و بالای شکم شما پایین بیاید تا در پهلو محکم شود. توصیه های سازنده خودرو خود را برای ایمنی کمربند ایمنی و کیسه هوا دنبال کنید. اگر در حال رانندگی هستید، سعی کنید کمی از فرمان خودرو دورتر بنشینید. و مطمئن شوید که اشیاء را از دامان خود و داشبورد دور نگه دارید.
  • مراقب مواد شیمیایی محل کار، خانگی و باغ باشید. بخار حاصل از رنگ، لاک، آفت ‌کش ‌های باغ یا خانه و مایعات تمیزکننده ممکن است حاوی مواد شیمیایی خطرناکی باشد که می‌توانید استنشاق کنید. این زمان بسیار خوبی برای ایجاد فضای سبز خانه و باغ شماست.
  • از جکوزی و سونا دوری کنید. گرمای این مواد می تواند به مغز و نخاع در حال رشد کودک شما آسیب برساند.
  • از سرب اجتناب کنید. سرب زمانی که در رنگ، آب و کریستال یافت می شود را می توان تنفس کرد یا قورت داد.
  • به شخص دیگری اجازه دهید حیوانات خانگی شما را تمیز کند. مدفوع گربه می تواند ناقل بیماری هایی باشد که باعث نقص مادرزادی می شود.
  • قانون ممنوعیت سیگار را در خانه خود وضع کنید. حتی دود سیگار می تواند به کودک شما آسیب برساند.
  • از کافئین که اغلب در نوشابه، قهوه و چای موجود است، خودداری کنید.
  • در دوران بارداری یا شیردهی الکل مصرف نکنید. این می تواند منجر به نقایص جدی روحی و جسمی شود که به عنوان سندرم الکل جنینی شناخته می شود.
  • قبل از مصرف هر گونه داروی با نسخه یا بدون نسخه یا درمان خانگی، تأیید پزشک خود را دریافت کنید.
  • مراقب جلوی پایتان باشید. شما به اندازه قبل از بارداری تعادل ندارید. اطمینان حاصل کنید که فرش شما دارای کفی ضد لغزش است و هنگامی که از وان خارج می شوید مراقب باشید.
  • کفش های مناسب بپوشید. از کفش‌ های پاشنه بلند، دمپایی یا جوراب ‌هایی که ممکن است باعث لیز خوردن و افتادن شما شوند، استفاده نکنید.

منبع:

https://www.stmarysregional.com/services/women/birthplace/second-trimester

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی

دکتر بهاره اربابی، جراح و متخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی می باشند. دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری هستند. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی فارغ التحصیل رشته تخصصی زنان در سال 1391 از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عشق به حیات ‌و تولد به عنوان زیباترین اتفاق در زندگی هر زوج جوان انگیزه من برای انتخاب این رشته جذاب و البته سخت و پر استرس از سال ۱۳۹۴ عضو هیات علمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ در استان اصفهان مشغول به فعالیت در مطب شخصی و بیمارستان‌های مختلف هستم. – رتبه برتر بورد تخصصی کشوری در سال ۱۳۹۱ و‌ به عنایت به این موضوع عضو هیات علمی درمانی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی – دارای مدارک وگواهی نامه های گوناگون شرکت در سمینارها و کارگاههای زیبایی و زنان و مامایی کشوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *